“Kuća pored mora”, Arsenova pjesma nastala na straži dobila svoje oslikano izdanje

ZAGREB, 31. listopada 2019. (Hina) – “Kuća pored mora”, proslavljena, 55 godina stara pjesma Arsena Dedića dobila je svoje ilustrirano, istoimeno izdanje, koje je oslikao slikar i grafičar Fadil Vejzović.

Pjesnik i kantautor Arsen Dedić izveo je danas već antologijsku pjesmu 1964. godine na Splitskom festivalu, osvojivši prvu nagradu stručnog žirija i nagradu za najbolji tekst. Ona se nikada nije našla u njegovim zbirkama, no objavljena je pet godina kasnije na albumu “Čovjek kao ja”.

Taj evergreen i nakon svih ovih godina u ljudima budi snažne emocije, a Dedić ga je napisao i skladao “jedne obične ličke večeri, dok je bio dežurni na odsluženju vojnog roka u staroj vojarni u Otočcu, ne misleći ni na što“, podsjećaju iz Mozaik knjige koja je objavila to pjesničko-likovno izdanje.

Dodaju kako “Kuća pored mora” nije samo bezvremenski radijski hit koji mnoge ostavljene ljubavnike podsjeća na izgubljenu ljubav, nego i jedna od najvažnijih pjesama suvremene hrvatske poezije, “koja je u vrhunskim ilustracijama Fadila Vejzovića sada pronašla i svoj oslikani dom.”

Po riječima Tonka Maroevića, u Arsenovoj se pjesmi elegijski govori o prošloj ljubavi, ali izgubljena, nestala, napuštena ili otišla ljubavnica prisutna je u mislima, konkretna na razini čežnje ili žudnje.

Smatra da Vejzovićeve predstave tijela također imaju (barem) dvije razine predstavljanja, odnosno mimetičnosti – koji put kao da naznačuju čvrsti volumen, gotovo kip ili lutku, a koji upućuju na meku, nježnu i prozračnu figuru, gotovo sjenu ili prikazu iz sjećanja.

“U ruševinama ljeta izgubila se zbiljska ljubav, takoreći ishlapila je iz sugerirana prostora, ali u slikarevim evokacijama, svojevrsnim iskopinama tijela obnovljena je erotska napetost i prisna prisutnost, pa makar se dijelom odnosila i na očekivane ljubavnike nove”, ustvrdio je Maroević.

Knjiga “Kuća pored mora“ bit će predstavljena u petak, 8. studenog u knjižari Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

(Hina)