19-to ocjena vina na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2016.

Mostar – Devetnaesta ocjena vina na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2016., održana je u prostorijama tvrtke Mostarski sajam.

Višečlano međunarodno povjerenstvo, sastavljeno od vrhunskih enologa i predvođeno prof. dr. sc. Bernardom Kozinom, ocijenilo je osamdeset uzoraka crnih i bijelih vina pristiglih iz Hercegovine i susjedstva.

Vina su ocjenjivana po skupinama, metodom 100 pozitivnih bodova.

Da bi neko vino osvojilo zlatno odličje i bilo svrstano u kategoriju vrhunskih moralo je dobiti minimalno 82 boda. Također, to vino moralo je krasiti neupitna čistoća u mirisu, kakvoća u okusu i u općem dojmu.

Prema riječima prof. dr. Kozine ove godine, u odnosu na 2014. niti jedan uzorak ovaj put nije eliminiran iz ocjenjivanja.

– Kvaliteta vina će ove godine, po ocjenama, očito biti bolja u odnosu na prethodnu godinu. Ocjenjivali smo nešto manje uzoraka iz 2013. i vrlo veliki broj uzoraka iz 2015. godine. Dakle bez vina iz 2014. godine, koja je bila vrlo loša vinogradarska godina – kazao je dr. Kozina.

On je domaćim hercegovačkim vinogradarima poručio da, iako rade dobra vina, neka ne pomišljaju da su dosegnuli vrhunac.

– Ima tu još prostora za napredak. Apsolutno. Tu ponajprije mislim na tehnologiju proizvodnje grožda jer treba stalno ponavljati temeljnu istinu da se vina rađaju u vinogradu. Samo iz dobre sirovine, samo iz kvalitetnog grožđa se može očekivati jednako dobro vina – poručio je dr. sc. Kozina.

Priznanja najboljim vinarima bit će uručena u okviru podsajamske manifestacije Sajam turizma koja se održava u sklopu 19. međunarodnog sajma gospodarstva – Mostar 2016., od 12. do 16. travnja.

Izjava prof. dr. sc. Bernard Kozina: