Banja Luka: Oporba odbacuje optužbe da potiče prosvjede, Davora Dragičevića nigdje nema

SARAJEVO/BANJA LUKA, 2. siječnja 2019. (Hina) – Predstavnici oporbe u Republici Srpskoj u srijedu su odbacili optužbe vlasti i policije u tom bosanskohercegovačkom entitetu da stoje iza organizacije prosvjeda skupine “Pravda za Davida” te su upozorili kako je policija ta koja krši ustav i zakone provodeći represiju nad građanima koji zahtijevaju rasvjetljavanje istine o smrti mladića.

“Javno odbacujemo tvrdnje da je Partija demokratskog progresa (PDP) organizator prosvjeda od 30. prosinca”, kazala je novinarima u Banjoj Luci Jelena Trivić, zastupnica PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare čelnici PDP-a zatražili su hitno oslobađanje iz pritvora Draška Stanivukovića, također zastupnika te stranke u entitetskom parlamentu kojega mediji pod kontrolom vlasti u RS prozivaju zbog navodnog provođenja priprema za “državni udar”.

Stanivuković je uhićen u utorak a prije toga je dva puta privođen tijekom prosvjeda održanih 25. prosinca prošle godine.

“Poručujem im: Nećete me moći kazneno osuditi jer nisam kriv i jer ne postoje dokazi! Nećete moći zaustaviti potporu ljudi koju imam. Izgubit ćete sada, ali i za dvije godine”, izjavio je Stanivuković nakon uhićenja a tu izjavu prenio je tim njegovih suradnika na društvenim mrežama.

Potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić kazala je kako za zbivanja u Banjoj Luci koja su uzdrmala vlast u RS-u nisu krivi građani koji su prosvjedovali nego oni koji nisu riješili slučaj ubojstva Davida Dragičevića.

“Broj uhićenih za ubojstvo Davida Dragičevića je nula a onih uhićenih zbog mirnih prosvjeda veći je od 20. To dovoljno ilustrira stanje”, kazala je Trivić.

Nakon prosvjeda koji su 30. prosinca okončani nasilnom intervencijom policije uvedena je zabrana svih novih okupljanja u organizaciji skupine “Pravda za Davida”. Pripadnici te skupine predvođeni Suzanom Radanović, Davidovom majkom, ipak prkose zabrani tako što se u večernjim satima okupljaju pred sabornom crkvom u Banjoj Luci i tamo pale svijeće i mole se za Davidovu dušu no i to se odvija pod policijskom paskom.

Trivić je u srijedu ustvrdila kako je MUP RS prekršio entitetski ustav zabranivši sva javna okupljanja skupine “Pravda za Davida”

“Građani su mirno prosvjedovali i zbog toga su bili uhićeni. Ovime je prekršen Ustav RS i to je udar na ustavni poredak”, kazala je Trivić.

Na pitanje zna i gdje je Davor Dragičević kojega nitko nije vidio od rastjerivanja prosvjeda u nedjelju,Trivić je odgovorila kako o tome nema nikakvih informacija.

Policija je u međuvremenu potvrdila kako je za Dragičevićem raspisala tjeralicu kao i za još tri osobe koje tereti za kazneno djelo kvalificirano kao ugrožavanje sigurnosti.

U policijskom priopćenju je navedeno kako se Dragičevića tereti da je 30. prosinca javno upućivao prijetnje dvjema osobama koje su oni doživjeli kao ugrožavanje njihove sigurnosti.

Mediji bliski vlastima RS najprije su objavili kako se Davor Dragičević sakrio u veleposlanstvu Velike Britanije u Sarajevu što su iz tog veleposlanstva odmah odlučno opovrgnuli. Kasnije se pojavila informacija kako on navodno s policijom pregovara o predaji pod uvjetom da mu ne bude određen pritvor.

(Hina)