BiH dobila 300 milijuna eura od MMF-a, zbog blokada iz RS neizvjesna raspodjela

SARAJEVO, 24. kolovoza 2021. (Hina) – Međunarodni monetarni fond (MMF) isplatio je u utorak Bosni i Hercegovini nešto više od 300 miijuna eura namijenjenih za pomoć u borbi protiv posljedica pandemije, no ti novci bi mogli ostati na računu ministarstva financija BiH jer nema dogovora o tome kako ih podijeliti među nižim razinama vlasti.

Iz Centralne banke BiH potvrdili su kako je na njihov račun stigla uplata od 602,5 milijuna konvertibilnih maraka (305 milijuna eura) a ta će sredstva biti prebačena na raspolaganju državnom ministarstvu financija.

Kako su pojasnili iz Centralne banke BiH, kao odgovor na najnoviju krizu uzrokovanu pandemijom covida-19 Odbor guvernera MMF-a je 2. kolovoza 2021. donio odluku o novoj raspodjeli oko 650 milijardi američkih dolara zemljama-članicama kroz tzv. prava povlačenja novčanih sredstava.

BiH je na temelju propisanih kvota dobila 0,06 posto iz ovog paketa.

Ovaj vrijedan paket pomoći namijenjen je za zdravstveni oporavak BiH kroz nabavu cjepiva, ali i za jačanje ekonomske otpornosti, odnosno suočavanje s krizom koju je donijela pandemija.

Vijeće ministara BiH sada bi trebalo donijeti formalnu odluku o tome kako ovih 305 milijuna eura podijeliti između dva entiteta i distrikta Brčko, no središnja tijela državne vlasti blokirana su od početka kolovoza jer u njihovu radu odbijaju sudjelovati dužnosnici iz Republike Srpske.

Na bojkot su se odlučili kako bi pokušali ishoditi povlačenje odluke bivšeg visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka o nametanju izmjena Kaznenog zakona kojima je sankcionirano nijekanje ratnih zločina.

Vijećem ministara BiH predsjedava Zoran Tegeltija, član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Dodik je kazao kako bez obzira na ovaj probem očekuje da RS dobije 100 milijuna eura i to na temelju ranije definiranih kvota po kojima tom entitetu pripada jedna trećina sredstava koje BiH kao država dobija iz međunarodnih izvora.

(Hina)