Borjana Krišto poslala SIPA-i na provjeru imena novih ministara i zamjenika

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto poslala je jutros u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) na sigurnosnu provjeru imena novih ministara i zamjenika koji bi trebali činiti novu državnu vladu.

SIPA ima maksimalan rok od 30 dana da obavi potrebne provjere kandidata za novo Vijeće ministara, s tim da bi sve trebalo ići mnogo brže.

Ranije je Krišto poslala na provjeru SIP-u imena pet ministara i njihovih zamjenika, odnosno, ukupno 11 imena. Radi se o kandidatima SNSD-a i HDZ-a BiH, dok se čekaju imena Osmorke.

Otišla je provjera za Zorana Tegeltiju, koji je prijedlog SNSD-a za ministra financija, Stašu Košarca, novog-starog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Stigla je i provjera na ime Nenada Nešića, koji je predložen za novog ministra sigurnosti. Čeka se i dalje ime ministra za ljudska prava i izbjeglice, koji je zajednički prijedlog SNSD-a i „osmorke“. Ovo ime trebalo bi biti poznato sutra.

Čeka se i ime novog ministra prometa, kojeg će predložiti Naša stranka. Sigurno je da će novi šef diplomacije biti Elmedin Konaković, lider NiP-a

Stranke „osmorke“ trebale bi do srijede poslati svoje prijedloge.

„Osmorka“, također, mora dati imena zamjenika. Kada je u pitanju HDZ, tu je sve jasno. Oni su svoje prijedloge za ministre već usuglasili. Davor Bunoza iz HDZ-a je kandidat za ministra pravde BiH, a za ministricu civilnih poslova predložena je Dubravka Bošnjak. Sva ova imena moraju proći provjere.

U SDP-u su još prije dva tjedna za ministra obrane BiH predložili Zukana Heleza. Helez je bivši ministar za braniteljska pitanja u Vladi FBiH. Njegov zamjenik trebao bi biti Slaven Galić iz HDZ-a BiH.