Bosna i Hercegovina kao država partner nagrađena zlatnim priznanjem na 26. Međunarodnom sajmu gospodarstva Viroexpo

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je u Virovitici 26. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na kojem se ove godine na više od 21 tisuću četvornih metara vanjskog i unutarnjeg izlagačkog prostora predstavlja više od 500 izlagača iz Hrvatske, BiH – zemlja partner, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Srbije , Makedonije, Italije, Austrije i Azerbajdžana.
U ime zemlje partnera ovogodišnjeg sajma izaslanstvo BiH je predvodio doc.dr.sc.Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH.
Na pedestet četvornih metara štanda Bosne i Hercegovine predstavila je, između ostalog, svoju turističku i gastro ponudu. BiH su ove godine na sajmu predstavljali Turistički klaster Hercegovina, Visit Sarajevo, TORS, Unsko sanski klaster, TZ Bihać, AS Group, vinarije Čitluk i podrumi Andrija, Eko Puđa, Belgrad koje je u ime svih komora u BiH okupila Gospodarska komora F BiH.
Štand BiH dobio je i prestižno ZLATNO PRIZNANJE u kategoriji veliki izlagač.
Uz predsjednika Vlade svečanosti otvorenja nazočili su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.
U hali Viroexpa uz domaćine, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, na otvorenju su bili i europski zastupnici Karlo Ressler i Sunčana Glavak, petorica akreditiranih veleposlanika u Republici Hrvatskoj Qi Qianjin (Kina), Peter Susko (Slovačka), Gašper Dovžan (Slovenija), Anar Imanov (Azerbajdžan) i Altay Abibullayev (Kazahstan).
Prvi se, u ime domaćina, obratio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.
-Glavna tema Viroexpa je gospodarstvo, ali tu se naravno moramo nadovezati i na politiku jer ona mora zastupati gospodarstvo, odnosno uklanjati prepreke u poslovanju. Stoga je važna dvosmjerna komunikacija između svih sudionika vlasti – od državne do lokalne kako bi se dalje jasne smjernice i prijedlozi za rješavanje problema na terenu.
Virovitičko-podravski župan Igor Andrović dugi niz godina bio je direktor Viroexpa, u vrijeme kada je sajam doživio najveću ekspanziju. Govoreći na otvorenju sajma, istaknuo je kako je sajam danas pitanje gospodarskog pretiža, gospodarskog brenda uz koji se vežu Virovitica i Virovitičko-podravska županija te pozornica na kojoj će izlagati predstaviti svoje proizvode i usluge.
Partner Županije ovogodišnjeg sajma je Ličko-senjska, a nazočnima se na svečanosti otvorenja obratio ličko-senjski župan Ernest Petry.
-Vi ste, dragi prijatelji, danas ovdje donijeli rezultate rada svojih ruku, znoja, truda svojih obitelji. Ovi puni štandovi, ovo bogatstvo najrazličitijih proizvoda; to je vaš prilog našem i boljem razvoju – rekao je.
BiH je po drugi put zemlja partner Viroexpa. Prvi put je to bio 2009., a drugi put 2023. Na njeno ime zahvalio je predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine doc. dr.sc.Marko Šantić, koji je naglasio povezanost Hrvatske i BiH ne samo kroz graničnu povezanost, već i gospodarstvo, ali i izvrsnim rezultatima ostvarenim u vanjsko-trgovačkoj razmjeni te projekte prekogranične suradnje.
-Čestitam organizatorima ovog sajma na ponovnoj jednoj velebnoj, gospodarskoj manifestaciji. Kao komora već dugi niz godina vrlo intenzivno surađujemo s
Hrvatskom gospodarskom komorom i uspješno radimo i zajedničke projekte prekogranične suradnje. Nadamo se i da ćemo kroz ovaj “sajam s dušom”, Viroexpo, tu suradnju još i
poboljšati – rekao je predsjednik Šantić i iznenadio župana Igora Androvića i gradonačelnika Ivicu Kirina poveljom Lumia Mostariensia, koju je dobio kao zahvalu za dugogodišnju suradnju i doprinos u međuregionalnoj suradnji.
Zahvalio se i premijeru Andreju Plenkoviću što je “sa svojim timom nesebično niz godina radija na promociji BiH kao prijatelja zemlje u Europi i svijetu omogućio da danas BiH ima kandidatski status koji će se kroz reforme koje slijedeći status nastojati i opravdati.”
Na kraju je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Anderej Plenković najavio tri strateške teme za Hrvatsku, kojima će se, kaže, baviti hrvatska Vlada; globalnu temu klimatskih promjena i energetske politike koje će biti spojene u zajedničku, a koja treba osigurati energetsku sigurnost i manje fosilnih goriva, potom digitalnu transformaciju u svim segmentima poslovnog sektora, a kao posljednju, koju je nazvao “presudim pitanjem hrvatske budućnosti”, najavio je demografsku revitalizaciju.