Brammertz: Presuda Karadžiću bit će jedna od najvažnijih

Predstojeća presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću bit će jedna od najvažnijih u povijesti Haškog suda, ocijenio je glavni tužitelj suda  Serge Brammertz uoči izricanja presude Karadžiću 24. ožujka.

“Mnogo je važnih procesa bilo u ovom sudu i mnogo važnih presuda, ali presuda Karadžiću će zasigurno biti jedna od najvažnijih u povijesti suda”, rekao je Brammertz agenciji France press.

Francuska agencija navodi da je, nakon što je bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević preminuo 2006. godine dok mu se sudilo u Haškom sudu, Karadžić sada političar najviše razine kojem se sudi za zločine koja su pratila raspad Jugoslavije tijekom 1990-ih.

To presudu Karadžiću čini “veoma važnom glede utvrđivanja odgovornosti političkih čelnika za stradanja njihovog naroda”, rekao je on.

“Svima nam je poznata izreka da je odložena pravda zapravo poreknuta pravda, ali u ovom posebnom slučaju nikada nije  kasno. I to će žrtvama donijeti zadovoljenje pravde”, istaknuo je, izrazivši uvjerenje da je pozivanje na odgovornost važno kako bi se pomirenju dala šansa.

Ipak, on priznaje izvjesna ograničenja suda i mogućnost da su neki koji su počinili zločine “uspjeli da se izvuku”.

“Pravda je svakako zadovoljena. Za sve žrtve? Nažalost ne, jer moramo da pravimo odabir među slučajevima”, kaže Brammertz.

Sud je, kako navodi, optužio 161 osobu što je, kaže, više nego ijedan drugi međunarodni sud, ali nije mogao da “kazneno goni krivce za svako silovanje, masakr i druge važne zločine”.

“To je, svakako, jedno od naših najvećih razočarenja”, zaključuje glavni tužitelj, izrazivši uvjerenje da bi, da nije suda i pozivanja na odgovornost, situacija danas bila mnogo gora.

Karadžić je uhićen u srpnju 2008. godine, nakon višegodišnjeg skrivanja pod lažnim identitetom “liječnika Dabića” i nedjelju dana kasnije izručen je Sudu.

Optužnicom Haškog tužiteljstva Karadžić se tereti za genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubojstva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima – nesrpskom pučanstvu u Bosni i Hercegovini tijekom rata. (http://ba.n1info.com/)