Branitelji iz BiH žele Jadrana Topića za ministra branitelja RH

Na temelju  Vašeg  poziva  da se na mjesto ministra hrvatskih branitelja u Vladi Republike Hrvatske predloži više kandidata, slobodni smo Vam predložiti brigadira Jadrana Topića iz Mostara, predsjednika Udruge organizatora otpora HVO u BiH. Prema našem dubokom uvjerenju brigadir Jadran Topić ima sve potrebne kvalifikacije za tu časnu dužnost.

Navedeno je to u pismu koje je poslano hrvatskom premijeru Tihomiru Oreškoviću u ime Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana domovinskog rata HR HB te Udruge organizatora otpora HVO u BiH.

“Mi, hrvatski branitelji u Bosni i Hercegovini, koji imamo hrvatsko državljanstvo smatramo se sastavnim dijelom hrvatskih oružanih snaga i čini nam zadovoljstvo predložiti kandidata koji ima veliki domoljubni i vojni kredibilitet stečen u domovinskom ratu i uvjereni smo kako ne bi kao svi  prošli  ministri  branitelja u Vladi RH, pravio razliku između branitelja Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane. Jedan je hrvatski narod i jedan je domovinski rat”, stoji u priopćenju.

Hrvatskom premijeru su pisali i iz Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata, sektor oboljelih od PTSP-a, navodeći kako Ministarstvo branitelja nije izdvojeni entitet unutar hrvatske vlade nego je po principu spojenih posuda dio cjelokupnog organizma izvršne i zakonodavne vlasti.

“Potpora na izborima Domoljubnoj koaliciji se temeljila glasovima branitelja na predizbornom programu koji je predviđao suštinske promjene u ustavu i zakonodavstvu za bolji položaj hrvatskih branitelja. Obećanja koja su dana u predizbornom razdoblju dobila su potporu većine hrvatskih birača i samim time formirana je pozicija i opozicija u Hrvatskom saboru i upravo vladajuća koalicija ima političku odgovornost provesti svoja obećanja data u predizbornoj kampanji, stoga nam nije jasno zašto ne tražite od  Domoljubne koalicije koja je mjesto ministra branitelja dogovorila o podjeli resora da ih ispuni”, stoji u priopćenju.

Prema našem dubokom uvjerenju, dodaju branitelji, ministar branitelja treba biti osoba koja će provoditi politiku zacrtanu u predizbornoj kampanji sukladno ustavu, zakonu i svojim ovlastima, a svaka druga varijanta nama je nepoznata i ne znamo šta dobivamo sa njom.

“Ministar branitelja je politička dužnost i nju može vršiti samo osoba koja snosi odgovornost i obavezu sprovoditi predizborna obećanja. Ukoliko će se ministar branitelja tražiti na temelju prijedloga Udruga proizišlih iz Domovinskog rata, a ne od političkih opcija koje su pobjedile na izborima molimo da o tome obavijestite javnost kako bi i mi mogli kandidirati svog predstavnika za ministra branitelja”, poručuju branitelji oboljeli od PTSP-a.

I.J. / Dnevnik.ba