Čestitka federalne ministrice obrazovanja i nauke u povodu Svjetskog dana nastavnika

 

Mostar: Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović čestitala je svim radnicima u odgojno-obrazovnom procesu Svjetski dan nastavnika (5.oktobra/ listopada), ukazavši i ovom prilikom na važnost njihovog posla i svakodnevnog rada kako za budućnost našeg obrazovanja tako i za napredak cjelokupne zajednice i društva.

„Drage učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, profesorice i profesori, želim Vam sretan Svjetski dan nastavnika te mnogo sreće i uspjeha u Vašem plemenitom i odgovornom radu sa našom djecom i mladima. Biti prosvjetni radnik i odgajatelj nije nimalo jednostavno, jer je, uz stručnost i obrazovanje, potrebno i mnogo ljubavi i razumijevanja, senzibiliteta i želje da se u učionici stvori poticajno okruženje koje će rezultirati usvajanjem novih vrijednih spoznaja, i školskih i životnih. Nemojte nikada zaboraviti da ste posebni i da znanje koje prenosite i ljubav kojom odgajate našu djecu svijet čini boljim“, stoji u čestitki prof.dr. Elvire Dilberović.

Ovom prilikom posebno je istaknula da ovo Ministarstvo ostaje stalna podrška kreativnim i kvalitetnim projektima u obrazovanju te partner svih prosvjetnih radnika, kao glavnih aktera društva znanja kojem težimo.

“Stoga smo i uveli program podrške stručnom usavršavanju i cjeloživotnom učenju prosvjetnih radnika u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, kroz koji smo u 2016. godini podržali 30 projekata, u ukupnom iznosu od 165.940,00 KM, dok je u ovoj godini podržano 26 projekata, u ukupnom iznosu od 152.780,00 KM“, navela je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović te pozvala sve aktere u sistemu obrazovanja da zajedničkim naporima nastave unaprjeđivati kvalitetu odgoja i obrazovanja te osiguravati optimalne uvjete rada odgojno-obrazovnih ustanova.

Inače, Svjetski dan nastavnika proglasio je UNESCO u spomen na dan kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika. Slavi ga preko 100 zemalja svijeta 5. oktobra / listopada svake godine. Prema UNESCO-u, ovaj dan je prilika da se pokaže kako je rad nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Ovaj dan također je dobra prilika da se interes javnost usmjeri na ulogu nastavnika širom svijeta i na njihovu važnost u društvu.

FEDERALNO MINISTARSTVO OBRAZOVANJA I NAUKE/ZNANOSTI