Cormack i Čović otvorili u Mostaru redizajnirani Američki kutak

Mostar, 5. 4. 2016. – Američki kutak sada je dobio suvremenu opremu i tehnologiju poput 3D printera, iPad bara, digitalnog studija za obradu videa, glazbe i grafički dizajn, kao i praktične materijale za znanstvene pokuse.
Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Elizabeth Cormack i član Predsjedništva BiH Dragan Čović otvorili su danas redizajnirani Američki kutak, koji je smješten u zgradi Gimnazije Mostar.
Američki kutak, mjesto na kojem su mladi Mostarci u proteklih pet godina mogli upoznati američku kulturu i civilizaciju, sada je dobio suvremenu opremu i tehnologiju poput 3-D printera, iPad bara, digitalnog studija za obradu videa, glazbe i grafički dizajn, kao i praktične materijale za znanstvene pokuse, u što je američka vlada uložila oko 200.000 dolara.
”Mladi ljudi u ovom Američkom kutku dobili su platformu u okviru koje mogu učiti o poduzetničkim vještinama, istraživati SAD i povezati se s globalnom zajednicom”, kazala je u izjavi za novinare američka veleposlanica.
Istaknula je kako je uređenje prostora urađeno u skladu s američkim zakonima o osobama s invaliditetom, tako da je tim osobama u potpunosti omogućen pristup i korištenje svega onoga što nudi Američki kutak.
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako Mostar zauzima posebno mjesto u BiH, pa tako i mostarski Američki kutak ima posebno mjesto u mreži američkih kutaka u ovoj zemlji.
”S ovog mjesta trebamo poslati poruku da mladi trebaju učiti što je američka kultura i koje je demokratske vrijednosti dosegnulo američko društvo. Učenjem o američkom društvu, na neki način, trebamo američki san prenijeti u Mostar koji je jedini pravi multietnički grad u Bosni i Hercegovini i kao takvoga ga moramo čuvati”, istaknuo je Čović.
Američki kutak otvoren je za sve građane Mostara, a potrebno je samo učlaniti se. Sve usluge i programi su besplatni.
Već u ovom mjesecu djelatnici Američkog kutka pokrenut će program Mostar Steam Tim, koji je namijenjen učenicima osmih razreda mostarskih osnovnih škola, a u okviru kojega će se održavati redovite obrazovne, kreativne i informatičke radionice.
Uz brojne uzvanike svečanosti otvorenja bili su nazočni i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Vlade HNŽ-e Nevenko Herceg.