Čović: Daleko smo mi od NATO-a

– Daleko je Bosna i Hercegovina od NATO saveza, kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je kako je BiH nedavno podnijela zahtjev za članstvo u EU, što je bilo iznenađenje za mnoge te je izrazio uvjerenje da će iznenađenje biti još veće kada iduće godine dobijemo kandidacijski status iako to sada izgleda skoro kao nemoguća misija.

– Istina to je BiH i takvi su odnosi kod nas. Takvi su i vertikalni i horizontalni načini naše komunikacije. Taj naš put kada su u pitanju euroatlantske integracije je, ja mislim, nezaustavljiv. Koliko ćemo mi biti odgovorni prema svima vama i prema svima koji žive u BiH i vjeruju u nju toliko ćemo možda ubrzanije i raditi ove procese – kazao je dr. Čović.

Za predaju zahtjeva kaže da su “svjesni da je to samo početak i da je to samo otvaranje vrata”, a da tek dolazi do izražaja kredibilitet.

– Sam čin predaje je više nego kredibilan, više nego vjerodostojan – poručio je dr. Čović dodajući da bi odgovor o kredibilnosti zahtjeva trebao doći u ovoj godini.

Govoreći o pozivu iz Varšave ili aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO savezu dr. Čović je kazao da “smo mi daleko od NATO saveza”.

– Ključno pitanje na unutarnjem planu bit će izborno zakonodavstvo. To je također tema koja nas okuplja ovih dana, zbog toga ja jesam imao zatvorene razgovore i sa Izetbegovićem i Radončićem, u iduća dva dana i sa Dodikom. Vjerojatno idućeg tjedna i tri člana Predsjedništva sa nositeljima izvršne vlasti na razini BiH, prije svega da bi se međusobno uvažavali i korektno provodili ono što međusobno dogovorimo. Do sada to nismo radili tako – pojasnio je dr. Čović.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je podsjetio kako je mehanizam koordinacije usuglašen i usvojen na Vijeću ministara 30. srpnja prošle godine uz zaključak da će se u roku od dva mjeseca prilagoditi Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

– Taj dokument nikad nije potpisan, nikad nije usuglašen na način na koji smo se dogovorili – poručio je dr. Čović. Dogovor je bio da krajem siječnja imaju izmjene i dopune već usuglašenog mehanizma koordinacije iz srpnja prošle godine i da kao takve budu usvojene.

– Dogodilo se da smo jedan dio tog dogovora ispoštovali, a drugi nismo. Radi čega je to nekome trebalo ne mogu ja o tome danas – ispričao je dr. Čović.

Izrazio je sigurnost da “ćemo mi u iduću godinu ili dvije još dva ili tri puta mijenjati ovaj mehanizam koordinacije”.

– Mislim da smo mi došli blizu kraja samo je trebalo malo više strpljenja ili političke korektnosti, danas ne bi imali nijedne primjedbe, a imali bi mehanizam koordinacije – kazao je dr. Čović.

Mišljenja je da će se u mjesec ili dva imati taj “prečišćeni tekst dokumenta koji je usvojen”.

Dr. Čović je govorio i o Oružanim snagama BiH kao i broju vojnika kazavši: “Što državi kao što je BiH znači 10.000 vojnika u sigurnosnom smislu?”. Kazao je da su oni danas na usluzi građanima najviše kada su u pitanju vremenske nepogode, ali da najveći broj njih čuva imovinu koja nikome ne treba.(AA)

dragan_covic-(1)_resize_142933