Čović i Izetbegović čestitali “Dan neovisnosti BiH”, koji po Ivaniću Srbe iritira

Predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića “narodima i građanima Bosne i Hercegovine” uputio je srdačne čestitke u povodu 1. ožujka, Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Bosna i Hercegovina je prije 24 godine postala neovisna i međunarodno priznata država. Taj povijesni trenutak ostati će zabilježen kao datum koji je opredijelio stanovnike Bosne i Hercegovine da svoju domovinu grade kao suverenu i neovisnu državu.

Tog dana smo preuzeli i obvezu da ćemo nastaviti zajednički graditi BiH onakvu za kakvu smo se opredijelili izjašnjavajući se na referendumsko pitanje, a to znači državu ravnopravnih građana, konstitutivnih naroda i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Kao država i kao zajednica bit ćemo uspješni onoliko koliko iskreno i predano budemo radili na tome. To prije svega znači da u našoj zemlji moramo do kraja izgraditi ambijent uzajamnog prihvaćanja, povjerenja, razumijevanja, uvažavanja, suradnje i poštovanja.

U budućnosti nas čekaju brojni izazovi, težak i zahtjevan put koji vodi u Europsku uniju. Na tom putu moramo biti jedinstveni u svom nastojanju da, zajedničkim snagama, sa željom i vjerom u bolje sutra, postanemo dio europske obitelji. Iskreno vjerujem da je taj cilj naša budućnost kojoj svi najiskrenije težimo, stoji u Čovićevoj čestitki.

Izetbegović: Povijesna težnja naših naroda

Dan neovinsotsi BiH čestitao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. U njegovoj čestitki stoji:

-Obilježavajući Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine, s poštovanjem se sjećamo svih onih koji su pridonijeli ostvarenju povijesne težnje naših naroda o samostalnoj i demokratskoj državi, a posebice branitelja koji su položili živote za slobodu domovine.

Njihove humke u svom dostojanstvu podsjećaju i opominju da neovisnost države koju mi danas imamo nije olako stečena.

Neovisnost koju danas proslavljamo temelj je za daljnju izgradnju države Bosne i Hercegovine kao društva demokratskih sloboda i jednakih prava za sve njezine građane, ali i društva zajedničke odgovornosti za budući razvitak u okviru europskih integracija.

Bogatstva koja posjedujemo i snaga naše istrajnosti i odlučnosti temelji su na kojima ćemo se i u narednim godinama razvijati kao ekonomski uspješna i socijalno pravedna država. Da bismo u tome uspjeli, važno je da izgrađujemo konsenzus o svim temeljnim pitanjima sadašnjosti i budućnosti, da potičemo rad i kreativnost, samopouzdanje i optimizam.

Uz želju da ovaj veliki blagdan obilježimo dostojanstveno širom Bosne i Hercegovine, svim građanima upućujem najsrdačnije čestitke.

Ivanić: Srbe 1. 0žujak iritira

Treći član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije uputio čestitku.

U jučerašnjoj izjavi poručio je da srpski narod i RS nikada neće priznati 1. ožujak kao Dan neovisnosti BiH.

“Za nas 1. ožujak nije i nikada neće biti nikakav praznik, jer naš praznik jeste 9. siječanj, dan kada je voljom srpskog naroda nastala Republika Srpska. Taj dan mi ćemo slaviti dok smo živi, i nikakav sud niti sudska odluka nas u tome ne mogu spriječiti”, rekao je Ivanić Srni.

Sasvim je jasno, ističe on, da nema političara iz Republike Srpske koji 1. ožujak može prihvatiti kao nešto što je normalno.

“I zato za mene taj dan, koji se u dijelu BiH obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jednostavno ne postoji. A, ako neki praznik duboko iritira i vrijeđa Republiku Srpsku i srpski narod u BiH, onda je to svakako 1. ožujak”, naglasio je Ivanić./HMS/

predsjednistvobih