Čović od Zagreba očekuje da podrži legitimno predstavljanje Hrvata u BiH

 

MOSTAR, 8. siječnja 2018. (Hina) – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je u ponedjeljak pred susret hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari da od vlasti u Zagrebu očekuje lobiranje za postizanje jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini i izmjenu izbornog zakona.

“Moja komunikacija s nositeljima vlasti u Hrvatskoj je redovita, a od njih tražim, kao i od svih ostalih, da se omogući legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH i da se okrenemo europskom putu”, rekao je Čović u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Mostaru.
Rekao je kako nije na njemu da nagađa “tko će lobirati i kojim tehnikama”.
Dodao je kako će hrvatska predsjednica sredinom sljedećeg tjedna posjetiti Bosnu i Hercegovinu.
Hrvatski mediji izvijestili su kako će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak na sastanku u Ankari tražiti potporu za izmjene izbornog zakona BiH s obzirom na utjecaj kojega turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima na bošnjačko političko vodstvo, a napose čelnika najsnažnije Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.
Čović je izrazio optimizam da će se izborni zakon izmijeniti kako bi se mogli raspisati i provesti opći izbori predviđeni za listopad ove godine.
“Ovo je prevažno pitanje jer treba urediti nešto što je danas prazno. Moramo izmijeniti izborni zakon i uvjeren sam da ćemo to uspjeti što će osigurati da se raspišu izbori 7 ili 8. svibnja”, rekao je Čović dodajući kako će te izmjene “uvjetovati određene aktivnosti reorganiziranja države”.

Izrazio je očekivanje da će biti “dovoljno mudrosti” kako bi se usporedno s time provodile potrebne reforme vezane za europski put zemlje. Upitan kako će HDZ BiH reagirati u slučaju da bošnjačke stranke pokušaju ponovno kandidirati Željka Komšića koji je u dva navrata izabran glasovima bošnjačkih birača za hrvatskog člana BiH Predsjedništva, Čović je pojasnio da njegova stranka zajedno sa strankama Hrvatskog narodnog saborom ima alternativu i na taj pokušaj.
“HDZ jeste stožerna stranka hrvatskog naroda, a s drugim strankama HNS-a imamo jasan plan šta želimo raditi u BiH u slijedećih dvije, četiri ili deset godina. Imamo alternativu za svaki događaj”, rekao je Čović.

(Hina)