Čović: Prevažno je da dođe do otopljavanja političkih odnosa između Bošnjaka i Hrvata u FBiH

Tekst: Dejan Jazvić, FOTO FENA /Amer Sikira

SARAJEVO, 11. siječnja (FENA) – Ovo je prezahtjevna godina, izuzetno teška i upravo je to prigoda da pokažemo krajnju odgovornost i napravimo iskorak kako bismo stabilizirali odnose u Bosni i Hercegovini. Ono što možemo primarno uraditi je stabilizirati odnose u Federaciji BiH, a onda i na razini cijele BiH, izjavio je za Fenu dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On već za sredinu idućeg tjedna najavljuje intenzivne razgovore u Sarajevu s predstavnicima američke i europske administracije, Matthew Palmerom i Angelinom Eichhorst, kako bi se, ističe, završio posao oko izbornog zakona.

-Smatram to ključnim preduvjetom za relaksiranje odnosa i politike Bošnjaka i Hrvata u FBiH, a da onda zajedno s partnerima iz RS-a pokušamo naći neki izlaz koji će omogućiti da institucije BiH koliko-toliko normalno funkcioniraju, dodaje Čović.

U protekla dva tjedna održano je više online sastanaka i konferencija, na razini eksperata, a u narednim danima će biti obavljen i razgovor s ekspertima Venecijanske komisije, kako bi se provjerila usklađenost postojećih prijedloga s onim što je prihvatljiv pravni stav unutar europskog prostora.

Čović je pozdravio razgovor kojeg su jučer u Dubrovniku imali hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Kaže da ga je Plenković informirao o tom sastanku i da je dobrodošao „posebno u ovo vrijeme kada trebamo uz pomoć međunarodnih predstavnika postizati konkretne dogovore“.

-Prevažno je da dođe do otopljavanja političkih odnosa između Bošnjaka i Hrvata u FBiH. To je strateško pitanje. Prema onome što me informirao premijer Plenković, čini mi se da pravimo jedan ambijent da možemo s mnogo više povjerenja nego do sada napraviti iskorak, riješiti pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali riješiti i mnoga druga pitanja u BiH. Izborni zakon je samo jedno od tih pitanja. Ovaj zakon jeste danas strateški bitan zbog izbora koji bi trebali biti u ovoj godini, ali kada sagledamo cijelu situaciju u BiH, odnose koji su napravljeni, ima još puno toga što treba uraditi. I zbog toga su dobri razgovori, poput ovog Plenkovića i Izetbegovića. Oni mogu doprinijeti jednoj pozitivnoj atmosferi pred ove razgovore s Palmerom i Eichhorst, poručio je Čović.

On je pozvao sve političke aktere u BiH da učine sve kako bi se prvenstveno stabilizirala sigurnosna situacija u zemlji i  da „svi oni koji zveckaju oružjem, shvate da ovdje na tragu Ustava BiH moramo poštivati sve ono što je vrijednost BiH, institucije BiH i da sve što radimo mora biti usklađeno s Ustavom i zakonima BiH“. Dodaje kako treba poštivati mehanizam koordinacije, kako bi se došlo do usuglašenog stava kada je o pomirenju nadležnosti na različitim razinama riječ.

-One koji predvode politike u BiH pozivam da sjednemo zajedno i sva otvorena pitanja stavimo na stol. Razgovor nema alternative i razgovorima treba pristupiti odmah. Ako to sagledamo na pravi način, vrlo brzo možemo tražiti rješenja i za sve ove druge teme koje su nam preduvjet i za europsku priču, ali i za ekonomsku i socijalnu stabilnost. Imamo bezbroj tema oko kojih trebamo razgovarati, ali otvoreno i bez figa u džepovima. A ono što mi je posebno važno je da imamo intenzivnu komunikaciju između predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda. Sve drugo, bojim se, može se lako uklopiti u ambicije nekih izvan ove zemlje kojima možda BiH može poslužiti kao alibi za neka druga globalna nastojanja, kazao je u razgovoru za Fenu dopredsjedatelj Doma naroda PSBiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

(FENA) D. J.