Damir Džeba: Imamo jednaku zaštitu kolektivnih prava u Mostaru i na razini entiteta

Prijedlog HDZ-a BiH o izbornim pravilima za Mostar djelomično je zbunio javnost. Stranka koja je svojedobno podržavala koncept dviju općina je protiv tog uređenja. Predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba očekuje skoro rješavanje mostarskog “pitanja” i izbore u gradu.

 

Prijedlog HDZ-a BiH o izbornim pravilima za Mostar djelomično je zbunio javnost. Stranka koja je svojedobno podržavala koncept dviju općina je protiv tog uređenja. Predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba, kako je rekao u intervjuu za Večernji list, očekuje skoro rješavanje mostarskog “pitanja” i izbore u gradu.

Vjerujete li da će se izbori, unatoč svemu, održati ove godine u Mostaru?

– Duboko vjerujem kako će se to dogoditi. Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar uložio je velike napore, razgovarao sa svim strankama i partnerima na razini države s kojima i činimo većinu koja je potrebna kako bi te promjene zaživjele u Izbornom zakonu. Amandmani na Izborni zakon na temelju presude Ustavnoga suda govore o uklanjanju diskriminacije u vrijednosti glasa i prava birača u središnjoj gradskoj zoni.

Što je donja crta vašeg prijedloga ispod koje se ne može razgovarati, iako je jasno da će se i vezano uz ovo rješenje trebati raditi na kompromisu?!

– Ako želimo da ova država makar u određenom dijelu bude uređena, onda se mora provesti odluka Ustavnog suda. Nažalost, mi imamo jednu krajnje licemjernu situaciju da se, primjerice, izričito traži poštovanje presude Ustavnog suda BiH u slučaju 9. siječnja u RS-u, a s druge strane, odbija se provesti odluka za grad Mostar u kojoj je sud utvrdio diskriminaciju u izbornom procesu. Naime, birači iz jedne izborne jedinice imali su višestruko manju vrijednost glasa. Ako želimo imati izbore u gradu Mostaru, najprije se mora prići provedbi odluke Ustavnoga suda. To je suština.

Kako gledate na činjenicu da Mostar ima bolje uređeno pitanje zaštite konstitutivnih naroda nego što je to slučaj, primjerice, s entitetima?

– Mostar je jedina sredina u BiH koja zbog trenutačno nametnutog Statuta ima mehanizam zaštite prava konstitutivnih naroda i na lokalnoj razini. Sada smo u situaciji da jednaku zaštitu kolektivnih prava imamo u Mostaru i na razini entiteta. Prema sadašnjem nametnutom statutu, postoji minimalna zastupljenost konstitutivnih naroda, ali i maksimalna zastupljenost pojedinih naroda. S pozicije hrvatskih političkih stranaka smatramo neprihvatljivim da je Mostar jedina sredina u BiH koja ima takve mehanizme zaštite. Ako je to tako dobro za Mostar, pitanje je onda zašto takva načela ne bismo primijenili u ostalim gradovima i općinama u BiH. Nekoliko međunarodnih deklaracija upućuje na to da se nakon povratka prognanih, ustroja zajedničke administracije, proračuna, jednoga vijeća i jednoga gradonačelnika predloži grad Mostar za glavni grad Federacije BiH, a da se ta načela reflektiraju i na druge gradove i općine u BiH. Na taj bi način BiH postala zemlja jednakopravnih naroda i građana, a danas to definitivno nije.

Nekada je vaša stranka zagovarala koncept s dvije općine. Zašto je danas protiv?

– Treba podsjetiti na razvoj povijesnih okolnosti od vremena rata, reintegracije grada, do uspostave jedinstvene gradske administracije. Realnost Mostara je bio prijelazni statut, zatim nametnuti Statut, a sadašnjost da nam trebaju nova rješenja.

 Je li zbog toga neprihvatljiv prijedlog SDA s dvije općine i kako, s druge strane, gledate na pokušaj da se problem adresira samo na Mostar iako je glavni grad BiH Sarajevo formalno podijeljen entitetskom granicom, a to, kao eto, svi zaboravljaju i pretvaraju se da ne postoji?

– Prije svega, zauzimam se za političku dosljednost, a Sarajevo je podijeljen grad. Pogledajte zahtjeve SDA za Mostar i ako se u novinskim tekstovima izuzme predznak te stranke, vidjet ćete da to sve Hrvati traže za razinu FBiH i države. Neprincipijelno je da se na lokalnoj razini traže jedna prava koja se Hrvatima ne žele dati na razini FBiH ili države. U načelu, stalno govorimo o tome da se prestane s praksom da jedan narod bira drugima predstavnike u vlasti. Mostar je istinski predstavnik BiH, višenacionalna i višekulturalna sredina i mi očekujemo da o uređenju ovoga grada odlučuju građani, odnosno izabrani vijećnici u Gradskom vijeću odmah nakon što se u listopadu održe općinski izbori.

Dnevnik.ba