Dan Općine Prozor-Rama posjetiteljima će ponuditi brojne sadržaje; ‘Dani šljive’, veslačka regata

Tekst: Nina Maslo, FOTO FENA /Općina Prozor-Rama

PROZOR-RAMA, 30. augusta (FENA) – Dan Općine Prozor Rama i ove godine će biti proslavljen bogatim programom, od brojnih sportskih i kulturnih događaja do Sajma “Dani šljive” kojim će ovogodišnja manifestacija biti zatvorena.

Budući da se u Prozoru-Rami rade brojni infrastrukturni projekti, u sklopu obilježavanja planiran je i njihov obilazak kako bi se skrenula pažnja na projekte koji značajno poboljšavaju uvjete življenja u ovoj općini.

Prema riječima načelnika Općine Prozor-Rama Joze Ivančevića, ta općina je u prošlosti bila zanemarena od svih centara vlasti, a sada se na njenom području izvode veliki i značajni projekti.

– Već duži niz godina na području ove općine izvode se veliki infrastrukturni projekti i vrši izgradnja nedostajućih objekata. Treba poći od činjenice da je ova općina u prošlosti bila jako zanemarena i zaboravljena od svih centara vlasti, pitku vodu je imalo samo gradsko stanovništvo, dok su velika sela, u kojima inače živi veći dio stanovništva, pila vodu iz čatrnji, seoskih vodovoda, imala loše puteve, i općenito loše uvjete. Prije desetak godina uspjeli smo se izboriti za veći proračun za ovu općinu i upravo smo mi predvodili aktivnosti na izmjeni zakonskih propisa po kojima su bogata elektroprivredna poduzeća lokalnim zajednicama u kojima ostvaruju svoje prihode dužne plaćati više nego što su to činile ranije. Time smo stekli uvjete za veća ulaganja i pokrenuli velike projekte – ističe Ivančević.

Dodaje kako je dio poslova na izgradnji vodovoda, zatim izgradnji lokalnih putova i rasvjete već završen, a dio je pri završetku.

– Ove godine se završavaju projekti izgradnje nove zgrade Dječjeg vrtića, Gradske tržnice, Pročistača otpadnih voda i Kompostane u Eko parku Ponir, put Orašac, put Draševo, Crpna stanica Čukur, a u toku su radovi na pripremi zemljišta za tvornicu GS – RAMA – Poslovna zona Izlaz. Za ovaj gospodarski projekt zahvalni smo njemačkom investitoru GS Holding GmbH iz Regensburga, a posebno direktorici Snježani Kopruner koja je odlučila upravo u našoj općini izgraditi i pokrenuti novu tvornicu za proizvodnju metalnih dijelova i dijelova za električna vozila. Budući da smo na Općinskom vijeću odlučili dati kvalitetnu potporu ovom projektu, mi ga cijenimo na neki način i kao naš projekt i njime se ponosimo – kazao je.

Napomenuo je kako nemaju običaj obilježavati početak radova niti raditi ceremonije pri završetku, pa im obilazak radova i objekata u dane oko Dana općine dođe kao prilika da ipak na neki način naglase sve to što se radi, “jer je riječ o velikim projektima u koje ulažemo značajan novac, i to skoro isključivo iz svog proračuna”.

U programu Dana općine, koji se održava od 21. augusta do 20. septembra, od sportskih takmičenja organizirana je veslačka regata, noćni malonogometni turnir te Dan šaha, a od kulturnih događanja večer folklora, zatim izložba slika akademskog slikara Tomislava Zane iz Prozora – Rame, a organizirat će se i kazališna predstava za djecu.

Središnji dio obilježavanja je svečana sjednica Općinskog vijeća, koja će se održati 6. septembra, dok će program Dana općine biti završen Sajmom poljoprivrede, prehrane i turizma “Dani šljive” koji je planiran 19. i 20. septembra.

Ivančević navodi kako za Sajam pristižu prijave iz cijele BiH, ali i Hrvatske i šire.

– Ne pokušavamo napraviti ništa glamurozno od tog sajma. Pokušavamo, mislim i uspijevamo, napraviti ugodnu sajamsku atmosferu, druženje proizvođača i mogućih kupaca proizvoda i usluga. Glavni cilj je ohrabriti lokalne proizvođače i pružatelje turističkih usluga na bolji nastup na tržištu. Znamo da imamo uvjete i za proizvodnju zdrave hrane i dobre uvjete za turističku djelatnost, te na tom polju očekujemo i bolje rezultate – zaključuje načelnik Općine Prozor-Rama.