Zoran Raič: Maslina na velika vrata ulazi u Hercegovinu

Mostar,24. listopada 2018. godine:  – Nakon više od četiri desetljeća godina u Stocu, točnije 17. listopada 2016. godine proradila je uljara za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u mjestu Crnići. Uljara je smještena u prostorijama Zadruge Crnići, a donacija je talijanske vlade udruzi “Hercegovački plodovi Mediterana”- kazao je  u razgovoru za radio Mostarska panorama Zoran Raič, inženjer agronomije koji je i jedan od organizatora  11.-te sajamske manifestacije koja se već tradicionalno održava u mjestu na Bregavi.
-Uljara je kapaciteta 80-100 kg/h olio mio. Do sada se randmani kreću od 11-15 posto  ovisno o kojoj sorti je riječ, stadiju berbe i dali je napadnuta štetnicima i sl.

-Podizanje nasada i uzgoj maslina u našem kraju intezivirano je zadnjih godina budući da se ulaganje isplati već nakon dvije godine pune rodnosti maslina, a ova uljara u Crnićima od posebnog je značaja za proizvođače koji će svoje ulje moći proizvoditi u općini Stolac te tako dodatno smanjiti troškove -kazao je Raič dodavši kako maslina na velika vrata ulazi u Hercegovinu te kako su u udruzi HPM-a uvjereni da je ovo korak naprijed ka još većem ulaganju u maslinarstvo u stolačkom kraju.

AUDIO:

Odgovori