Dodik na svečanoj akademiji u Novom Sadu

NOVI SAD/SARAJEVO, 25. novembra (FENA) – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovao je danas u Novom Sadu obilježavanju stogodišnjice pripajanja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Iz Predsjedništva BiH je saopćeno da je, uz brojne zvanice, Dodik prisustvovao i otkrivanju spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću na Trgu Republike u Novom Sadu, a potom i svečanoj akademiji na kojoj se obratio prisutnima.

Kako se navodi u saopćenju, Dodik je izjavio da treba čuvati regionalnu stabilnost i Dejtonski sporazum, te da želi da saradnja Republike Srpske i Srbije bude još veća.

Naveo je da je na Aranđelovdan prije 100 godina srpska vojska oslobodila Banju Luku i donijela slobodu, a “da su sve općine banjalučke regije i njih 12 uz Drinu tražile pripajanje Srbiji, što je malo poznata činjenica, ali i nerealiziran zahtjev”.

Ustvrdio je između ostalog da su “snaga i jedinstvo Srbije naš ponos” te da su “Srbi i u tom i u Drugom svjetskom ratu dali i donijeli slobodu svima na ovim prostorima”.

Dodik je ocijenio da je “borba za slobodu veoma koštala srpski narod i da su Srbi bacani u mnoge jame širom Hercegovine”, navodeći da “Jasenovac, Kragujevac i mnoga druga mjesta naših masovnih stradanja ostaju snažno urezani u kolektivnu svijest svakog Srbina i svakog čovjeka i svake naše težnje za slobodom“.

-S težnjom za slobodom je uvijek išao i zahtjev za jedinstvo i okupljanje i te dvije riječi – sloboda i jedinstvo – tako idu zajedno, kao što ide i naša uporna borba da ih ostvarimo. Danas Republika Srpska i Srbija sarađuju i ovo je najviši maksimum koji smo postigli od postanka Republike Srpske – kazao je Dodik.

On je poručio da, kao neko ko ne živi u Srbiji nego dolazi povremeno, može da uoči vidljiv i svakodnevni napredak.

-Mogu da svjedočim i vidim Srbiju koja je gotovo neprepoznatljiva na putu svog razvoja u odnosu na prije samo nekoliko ili desetak godina. I to je naš ponos – rekao je između ostalog Milorad Dodik, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Odgovori