Dodik: Nema potrebe da se razgovara o ANP-u

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) – Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas je u Sarajevu da Predsjedništvo BiH nije razmatralo Godišnji nacionalni planu (ANP), niti imenovanje mandatara za formiranje novog Vijeća ministara BiH, te ponovo poručio da on neće glasati za ANP.

Dodik je to rekao nakon konsultacija članova Predsjedništva BiH, na kojima je skinut ANP s dnevnog reda redovne sjednice. Napomenuo je da nema potrebe da se razgovara o ANP-u, te da put BiH u NATO, za Republiku Srpsku ostaje neprihvatljiv.

– Bilo je iluzorno očekivati da nastavimo sa vanrednom sjednicom Predsjedništva, jer su dva člana Predsjedništva,  Šefik Džaferović i Željko Komšić, rekli da će glasati protiv i naravno da sam smatrao da je dobro da se ta sjednica ne održi. Vidjet ćemo na koji način ćemo ići dalje. Ovo je dio koji ide protiv sporazuma koji smo potpisali, tri lidera, koji okupljaju većine u Bosni i Hercegovini. Ulazimo u jedan novi zastoj. Sam sporazum vrijedi do 5. septembra, onda ćemo se izjašnjavati o tome – rekao je Dodik.

Sa  dnevnog reda je, prema njegovim riječima, od predloženih 29 tačaka skinuto 15 što, kako je dodao, dovoljno govori o tome kako je sjednica pripremljena.

Ponovio je da neće glasati za ANP, te da je to što su dobili kao prijedlog “vrijeđanje inteligencije“.

–  Ne razumijem zašto se ANP povukao ako je predloženo da se o njemu glasa. Ja bih glasao protiv –  rekao je Dodik koji je dodao da bi onda pitanje ANP-a odnio pred Narodnu skupštinu RS-a.

Napomenuo je da ne treba produbljivati tenzije, dodajući da neće biti ni običnog, ni redukovanog ANP-a.

– Ja nisam ovdje došao da mijenjam odluke NSRS i ostat ću dosljedan u primjeni stavova NSRS – kazao je Dodik.