Džeba: GO HDZ-a BiH Mostar usvojio prijedlog izbornih pravila

Mostar – Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar sačinio je prijedlog izbornih pravila za izbor Gradskoga vijeća Grada Mostara i razradio amandmane na Izborni zakon BiH, odnosno na poglavlje 90, koje se tiče Grada Mostara, izjavio je za Fenu predsjednik Gradskoga odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba.
Prema njegovim riječima, Gradski odbor HDZ-a BiH Grada Mostara je predložio da se u Mostaru formira pet izbornih jedinica od kojih je najznačajnija prva izborna jedinica koja se sastoji od bivših gradskih područja: Jugozapad, Stari Grad i Središnje zone, a ostale izborne jedinice su u biti područja bivših gradskih područja: Zapad, Jugoistok i Sjever.
– Imajući u vidu da ove odredbe i navedeni prijedlog, odnosno navedeni amandmani podrazumijevaju model koji zadovoljava odluku Ustavnoga suda BiH i što je najvažnije nije u suprotnosti s Ustavom Federacije BiH, on ispunjava temeljni cilj, a to je uklanjanje diskriminacije koju je utvrdio Ustavni sud – kazao je Džeba dodavši kako su svakako time riješili i reguliranje prava birača iz Središnje zone.
– Odredbe Ustava Federacije BiH kažu kako se izbori za Gradsko vijeće moraju provesti u okviru višečlanih izbornih jedinica, a mi smo u našem prijedlogu istaknuli da je (…) to i definirano postojećim odredbama Izbornoga zakona, što znači da smo i taj dio poštovali i da je sve u skladu i s Izbornim zakonom i ostalim odrebama kao i sa Ustavom BiH – ocijenio je Džeba, dodavši kako se poštuju odredbe o minimalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u Gradskom vijeću.
– Tako da u konačnici – ističe Džeba – poštujemo do kraja Odluku Ustavnoga suda BiH, a prijedlog HDZ BiH svakako nalaže jednostavniji izborni postupak tijekom glasovanja za Gradsko vijeće Grada Mostara.
Po njemu, najvažnije je da se od 35 članova Gradskoga vijeća 26 bira iz pet izbornih jedinica, a devet su kompenzacijski mandati.
– U cijelosti smo zadovoljili i proveli odluku Ustavnoga suda koja kaže da u Gradu Mostaru u izbornom procesu postoji velika diskriminacija u smislu jednosmjernosti glasova birača iz pojedinih izbornih jedinica, a nismo ništa predložili što je suprotnosti s Ustavom Federacije BiH – kaže Džeba.

Također smo, kaže predsjednik GO HDZ-a, predložili da maksimalne kvote u Gradu Mostaru budu 17 i minimalne 3 u smislu provedbe konstitutivnih naroda u minimalnoj zastupljenosti.

– Tako opet imamo Mostar koji je izdvojen kao poseban u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, a to je da imamo mehanizme zaštite konstitutivnosti naroda na lokalnoj razini što je nekako uobičajena praksa zaštite kolektiviteta ili konstitutivnosti naroda na središnjim razinama.

Ovaj prijedlog bi, zaključio je Džeba, trebao završiti  u Parlamentu BiH  te je izrazio nadu kako će izaslanici Parlamenta BiH prepoznati i pokazati dostatno odlučnosti da prihvate prijedloge koji će osigurati da Grad Mostar konačno ima izbore u listopadu 2016. kada lokalne izbore imaju i ostale općine i gradovi BiH. (www.vecernji.ba)