Edukacija budućih novinara iz Bosne i Hercegovine, u fokusu OSCEove radionice

 

 

JAHORINA, 26. travnja 2016. godine – Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u suradnji s nevladinom organizacijom Inkubator društvenih inovacija „Munja“ iz Sarajeva, organizirala je trodnevnu radionicu za studente novinarstva sa sveučilišta iz: Sarajeva, Banjaluke i Mostara.

 

Cilj radionice bio je upoznati studente s radom Misije, s posebnim osvrtom na slobodu medija, prevenciju nasilnog ekstremizma i incidenata motiviranih mržnjom i predrasudama.

 

-Važno je educirati buduće studente o etičkim i profesionalnim standardima u medijskom izvještavanju, budući da novinari imaju ogromnu odgovornost u pružanju doprinosa miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini – istaknula je Željka Šulc, glasnogovornica Misije OSCE-a u BiH.

 

Jan Zlatan Kulenović iz Inkubatora društvenih inovacija „Munja“ naglasio je da je 63 posto mladih nezaposleno, od čega samo 7 posto njih su aktivni članovi društva.

-Važno je nadahnuti mlade i informirati ih o njihovom položaju, ali i o mogućnostima koje su im na raspolaganju. Zbog toga smo i inicirali internet platformu ‘munja.ba‘ i otvorili vrata suradnji s mladim novinarima. Uloga mladih novinara i aktivnih studenata može biti vrlo korisna u procesu motiviranja i angažiranja mladih.“

 

Studenti su također  nazočili prijamu povodom  sastanka Europske federacije novinara, gdje su razgovarali o izazovima novinarske profesije, kao i tematskoj sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH posvećenoj slobodi izražavanja i slobodi medija.

 

– Radionica je obuhvatila nekoliko perspektiva OSCE-a i ‘Munje – izjavila je Amela Pokvić, studentica Univerziteta u Sarajevu. Zahvaljujući OSCE-u, naučila sam mnogo od govornika u Parlamentu o izazovima koji čekaju nas, buduće novinare. Drago mi je što sam mogla čuti više o radu OSCE-a u oblasti slobode medija od predstavnice OSCE-a za slobodu medija Dunje Mijatović osobno.

 

-Radionica je bila prilika da se upoznamo sa mnogo uglednih osoba iz svijeta novinarstva – istaknuo je Frano Krišto, student iz Mostara. Korisne rasprave koje smo vodili s novinarima iz  Europe i sa stručnjacima iz OSCE-a značit će mnogo za naše buduće obrazovanje“.