EU zatvara zračni prostor za Ruse, zabranjuje ruske medije, nove sankcije Bjelorusiji

BRUXELLES, 27. veljače 2022. (Hina) – Europska unija će zatvoriti svoj zračni prostor za ruske zrakoplove, onemogućiti rusku propagandu putem državnih medija Russia Today i Sputnik te uvesti sankcije protiv bjeloruskog režima, objavila je u nedjelju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.
“Zatvaramo zračni prostor EU-a za ruske zrakoplove. Predlažemo zabranu slijetanja svih zrakoplova u ruskom vlasništvu, koji su registrirani u Rusiji i koje kontroliraju Rusi”, izjavila je von der Leyen.
“Ti zrakoplovi neće moći slijetati, polijetati ni prelijetati teritorij EU-a. To će se odnositi na bilo koji zrakoplov koji je u vlasništvu ili je iznajmljen ili pod kontrolom ruske pravne ili fizičke osobe. Naš zračni prostor bit će zatvoren za sve ruske zrakoplove, uključujući i privatne zrakoplove ruskih oligarha”, izjavila je predsjednica Komisije.
Istaknula je da će EU poduzeti još jedan dosad nezabilježeni korak – zabraniti medijski stroj Kremlja.
“Državni mediji Russia Today i Sputnik, kao i njihove podružnice neće više moći širiti laži kako bi opravdavale Putinov rat i unijele razdor u Uniji”, kaže predsjednica Komisije, dodajući da EU razvija alate za zabranu toksičnih i štetnih dezinformacija u Europi.
Treća mjera je uvođenje novog paketa sankcija protiv bjeloruskog režima Aleksandra Lukašenka, koji aktivno sudjeluje u ruskoj agresiji na Ukrajinu.
Predsjednica Komisije je najavila da će EU zabraniti izvoz u Bjelorusiju cijelog niza proizvoda, od mineralnih goriva, duhana, drva, cementa, željeza i čelika. Također će se zabraniti izvoz proizvoda za dvojnu namjenu.
Von der Leyen je pohvalila “iznimno i impresivno” vodstvo i hrabrost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija i ukrajinskog naroda. “Oni su inspiracija za sve nas”, rekla je, dodajući da će EU otvorenih ruku dočekati sve osobe koje su izbjegle pred ratom u Ukrajini.
(Hina)