Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizma, komunizma, nacizma i fašizma i ove godine bit će obilježen svetom misom i komemoracijom za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata danas u 12. 00 sati na Groblju mira na Bilima

Mostar, 22. kolovoza 2020. godine: – Na groblju mira na Bilima danas će dr.sc. fra Ivan Ševo, provincijski i župni vikar župe Sv. Petra i Pavla u Mostaru blagosloviti središnji Križ, repliku vukovarskog Križa.
Organizator misnog slavlja i komemoracije je Odjel za Drugi svjetski rad i poraće Hrvatskog narodnog sabora, koji u suradnji sa Udrugom Mir Internacional i članovima općinskih Povjerenstava za popis žrtava Drugog svjetskog rata i poraća čine Organizacijski odbor za izgradnju groblja mira.
Na trajno sjećanje i odavanje počasti svim žrtvama totalitarnih režima obvezuje nas i Rezolucija Vijeća Europe o »Mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima« iz 1996., Rezolucija Vijeća Europe o »Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima« iz 2006., Rezolucija Europskog parlamenta o »Europskoj svijesti i totalitarizmu« iz 2009., Rezolucija Europskog parlamenta „Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe“ iz 2019., kao i Deklaracija Hrvatskog sabora o »Osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990.« te Rezolucija Doma naroda Parlamenta Federacije BIH o »Osudi totalitarnih režima« iz 2006. A na poseban način isto je naglašeno u Rezoluciji Europskog parlamenta o važnosti Europskog sjećanja za budućnost Europe od 19.rujna 2019. godine.