Europski parlament glasuje o mjerama za pomoć europskim medijima i audiovizualnoj industriji nakon pandemije

Večeras će Europski parlament na plenarnoj sjednici raspravljati o mjerama za pomoć medijskom i audiovizualnom sektoru Europske unije da se oporave od pandemije koronavirusa. Za Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP) ključno je da medijski i audiovizualni sektor, osobito lokalne i regionalne medijske organizacije i oni koji djeluju na manjim tržištima, dobiju bolji pristup financiranju i ulaganjima. Glasanje o izvješću zakazano je za utorak navečer.
“Učinit ćemo sve što možemo kako bismo pomogli ovim sektorima da stanu na noge i ponovno postanu globalno konkurentni”, najavila je Željana Zovko, potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i izvjestiteljica za Izvješće o europskim medijima u digitalnom desetljeću. “Tražimo od Europske komisije da olakša pristup programima financiranja EU -a i smanji administrativna opterećenja, posebno za male i srednje medije. Države članice također bi trebalo potaknuti da povećaju svoju potporu iz svojih nacionalnih planova oporavka”, dodala je Zovko.
Tijekom pandemije, audiovizualni sektor EU-a pretrpio je ogroman gubitak s padom od gotovo 70% prihoda od kina za kina i distributere u 2020. godini, ukupno 4 milijarde eura. U međuvremenu se aktivna proizvodnja smanjila za 30%. Također, mediji su se suočili s velikim gubicima zbog naglog zastoja u ulaganju u oglašavanje koje je smanjeno za 20- 80%.
“U našem je velikom interesu osigurati pošten i održiv oporavak medijskog i audiovizualnog sektora. Oni su kamen temeljac naše demokracije, slobode medija i medijskog pluralizma te naše bogate jezične i kulturne raznolikosti”, zaključila je Zovko.