FOTO: Grabovčeva diva otvorila Dane kršćanske kulture u Dubrovniku

DUBROVIK (EU): Praizvedbom opere Diva Grabovčeva u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Akademskog zbora Pro musica i Zbora glazbene umjetnosti i solistima iz Mostara, pod dirigentskom palicom Domenika Briška, otvoreni su ovogodišnji Dani kršćanske kulture u Dubrovniku. Riječ je o prvoj hrvatskoj operi u Bosni i Hercegovini za koju je libreto napisao fra Ante Marić, glazbu don Dragan Filipović, a aranžman priredio Fedor Vrtačnik.

Lik Dive Grabovčeve uz opće ljudske vrijednosti postao je inspiracija za različita umjetnička djela. Napisane su pjesme, izrađene skulpture, izvedene brojne dramske predstave, odigrane filmske scene. Opera “Diva Grabovčeva” nazvana i nastala po legendi o Divi Grabovčevoj, djevojci željnoj slobode izbora, glazbeno-scensko je djelo u četiri čina.

Solisti koji su večeras nastupili u Dominikanaca su: Monija Jatrak, Davor Radić, Anita Ljubić, Monika Bule, Marija Škobić, Karlo Miličević, Toni Nežić, Mario Krnić, Mario Bevanda, Hrvoje Merdžo i klapa Drača.

Dubrovačka publika oduševljenim je aplauzom pozdravila izvođače.

Operna praizvedba će se održati u Mostaru 15. i 16. ožujka u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, kada će koncertima dirigirati Domeniko Briški i Mladen Tarbuk.(www.dubrovniknet.hr)