Galerija HUB: Pokrenut jednomjesečni projekt umjetničke edukacije mladih

 

 

U novootvorenoj galeriji The Hub of Fine Arts u Mostaru, u utorak, 14. lipnja 2022. u 12 sati otpočeo je jednomjesečni projekt edukacije mladih s ciljem boljega razumijevanja umjetnosti.

 

Realizacijom ovoga projekta, koji će trajati do 14. srpnja, a čime se ostvaruje jedan od osnovnih ciljeva pokretača ovoga hrama umjetnosti i kulture, galerija Hub dobit će, prema riječima kustosice ove galerije Danijele Ucović, potpuni smisao svoga postojanja.

 

Budući da je smisao otvorenja ovakve kulturne ustanove u Mostaru i Hercegovini ponajprije educiranje mladih kroz umjetnost i približavanje najviših dostignuća umjetnosti našem podneblju, ostvarivanje suradnje s obrazovnim institucijama pokazalo se i više nego korisnim i potrebnim. Stoga smo odlučili odmah krenuti s realizacijom ovoga projekta kojim se, nakon pregledavanja i suživljavanja s djelima, kroz videoprojekcije i pozadinsku priču o svakom djelu, a potom i iznošenje kritičkoga stava, dobiva potpuni smisao posjeta ovoj instituciji – kazala je Ucović i dodala kako se već prvoga dana u velikoj mjeri pokazalo da se sve više mladih posjetitelja počinje kritički osvrtati na pojedina djela i na posve nov, drukčiji način razmišlja o umjetnosti.

 

Dodala je također da se za ovaj projekt već prijavio velik broj zainteresiranih, ponajprije srednjoškolaca i studenata. – Prijavljenih za radionice svakim je danom sve više. Ovo je uistinu iznad naših očekivanja. Naravno da sve to i ne treba biti začuđujuće imamo li u vidu da umjetnička zbirka naše galerije čuva neke od najznačajnijih umjetničkih djela u svijetu kada je riječ o modernoj umjetnosti, a ujedno neka od najznačajnijih imena povijesti umjetnosti, istaknula je kustosica Ucović.

 

Sve ovo što je ovdje izloženo i javnosti prezentirano, kao i ono što planiramo u budućnosti, ne bi imalo smisla ako, prije svega, mlade generacije ne zainteresiramo za ova uistinu najveća umjetnička djela ikad izložena u ovoj regiji, naglasila je.

 

Temeljni smisao pokretanja ovoga projekta, na koji se zainteresirani mogu prijaviti svakim radnim danom od 9:00 do 13:00 sati posjetom galeriji Hub, jest edukativna avantura kroz kreativnost i različitosti, koja za cilj ima inspirirati brojne priče i nikoga ne ostaviti ravnodušnim na doživljaj umjetnosti.

 

Podsjetimo, izložena umjetnička djela u galeriji Hub izniman su i pomno odabran dio značajnog i bogatog mozaika umjetničke zbirke koja pripada MTA fondaciji. Kolekcija okuplja dinamične talijanske futuriste, osjetljive francuske postimpresioniste i revolucionarne foviste, zanesene španjolske kubiste, složene njemačke ekspresioniste i autentične američke apstraktne umjetnike koji prikazuju bogatstvo i kreativne izazove prve polovice 20. stoljeća.

 

 

Zahvaljujemo na razumijevanju.

 

Priredio:Mario Matić