Glazbenici i prijatelji opraštaju se od Olivera

SPLIT/ZAGREB, 29. srpnja 2018. (Hina) – Glazbenici, brojni prijatelji, političari u nedjelju su se s tugom i riječima zahvale opraštali od Olivera Dragojevića, ističući da je Oliver bio više od pjevača i da je svojim pjesmama postao dio naših života.

Svi smo odrasli uz Olivera i njegov glas zbog čega je postao dio naših života i obitelji, još od rođenja s obzirom da je na estradi od 1967., rekao je Hini Oliverov dugogodišnji suradnik Zlatan Stipišić Gibonni.
“Oliver je s nama kroz te svoje pjesme koje su vječne i kroz njegovu neposrednost. Mislim da, kada se razbolio, da smo svi vidjeli kako je on najomiljenija osoba koju smo ikada imali jer su svi za njega pitali, brinuli. Svi. On je bio najnormalniji, najjednostavniji i najskromniji čovjek kojeg sam ja znao. Svi znamo koliko je bio velik kao glazbenik, bio je za familiju, prijatelje. Uvijek je svih stavljao ispred sebe i mislio na svih. Oliver je bio veliki, veliki čovjek i veliko srce Bio je broj jedan, najbolji i čudesan čovjek “, kazao je Gibonni, autor Cesarice.

Massimo: Bio je najveći

Pjevač Massimo Savić rekao je da je Oliver imao nevjerojatan respekt čitave glazbene zajednice i da ga se u pravom smislu riječi moglo nazvati glazbenikom.

„Definitivno je bio najveći među nama glazbenicima”, rekao je Savić, ustvrdivši da Oliver nije bio samo pjevač. „Oliver je bio multiinstrumentalist, čovjek ogromnog glazbenog ukusa i stvaranja, jako puno se dalo od tog čovjeka naučiti, strašno sam tužan zbog toga, svi znamo kakvu je bolest Oliver imao, ali svejedno uvijek je šok”, rekao je Massimo koji se  prisjetio da je s veseljem radio i pjevao Oliverove Stine. “Ljudima se dopala ta verzija, međutim svaki put kad bih dobio Porina, često bih znao reći da sam veliki Oliverov fan i tu cijela priča završava”, rekao je Savić.

S Oliverom se na društvenoj mreži pozdravio glazbenik Tony Cetinski. “Dragi moj morski vuče, ništa više neće biti isto nakon tvog odlaska, sve tvoje šale i gluposti kojima smo se smijali ka dica su momenti koje nikada neću zaboraviti. Moram ti priznati da sam te volio i volim kao da si mi otac, a po duši si mi bio ponekad kao mlađi brat. Od tebe sam najviše učio jer sam od tebe i najviše dobio. Ti si se davao ljudima i prijateljima i nisi se štedio u tome. U toj činjenici leži još jedna od tajni tvog uspješnog postojanja i rada. Oduvijek si bio dokaz da nije dovoljno biti samo vrhunski umjetnik nego i Čovik  zbog toga ti veliko Hvala”, poručio je Cetinski i izrazio sućut obitelji.

Pjevačica, Korčulanka Jasna Zlokić putem društvene mreže poručilaje “Beskrajna tuga, nakon ovoga ništa više neće biti isto u glazbi … Velika praznina koju nitko nikada neće moći popuniti … S Oliverom je otišao i dio svih nas … Počivao u miru i hvala ti za ljepotu glazbe kojom si nas oduvijek darivao …”.

Stjepan Hauser iz 2cellos napisao je da je Oliverovom smrću otišao naj najveći, legenda kakve više neće biti. “Otišao si prijatelju moj, al’ kao da nisi, jer tvoj glas, tvoja pisma zauvijek će ostati utkana u našim srcima … počivaj u miru, ostavio si Trag u Beskraju”, poručio je Hauser.

Glazbenik Richardo Luque istaknuo je kako je otišao izvrstan glazbenik, odličan kolega, dobar prijatelj, čovjek je imao obilježje umjetnika, koji je pomagao uvijek kada je mogao i davao savjete. “Čovjek je otišao ali je s nama ostala njegova glazba i tu će živjeti i dalje, u nama”, poručio je glazbenik.

Opara: Ostali smo bez tumača svega što jesmo

Otišao je veliki umjetnik, Split i Dalmacija ostali su bez svog najomiljenijeg tumača svega onoga što jesmo, poručio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Oliverove su interpretacije, priopćio je, izravno ulazile u srce svih nas i onih koji su privrženi Splitu, Dalmaciji, moru, ali i onima koji razumiju i cijene najsitnije detalje od kojih je sazdan naš svijet, a time i naš identitet.

“U tuzi koja ostaje, liječimo se njegovim antologijskim ostvarenjima koja su nadaleko prešla granice naše domovine, približavajući je i onima kojima hrvatski jezik nije materinji. Krijepit će nas i njegove “male pjesme”, pa i one drugih umjetnika kojima je velikodusno dao svoj čarobni glas Oliver je neponovljiv. I zato je njegov odlazak velika bol za sve nas. U ime Grada Splita i svoje osobno izražavam najdublju sućut obitelji, prijateljima i suradnicima.Upalija si nan svitlo dobri Picaferaju. I možeš bit kuntenat i pivajući šoto voće umorno doma se vratit, među anđele. Naš lipi anđele! “, napisao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je za Hinu rekao da je “bard hrvatske glazbe” na svoj način proslavio Hrvatsku, ali i tu županiju.

“Izražavam sućut njegovoj obitelji, svim ljudima dobre volje, njegovim štovateljima, našim svim Dalmatincima kojima je toliko divnih stihova posvetio, a njemu neka Bog da pokoj vječni. Iskreno se nadam da, dok mi tugujemo ovdje na zemlji, anđeli nebeski s radošću očekuju njegov prelijepi glas kako bi i njima doprinio sve što je i nama u svom glazbenom djelovanju”, poručio je župan Boban.

Oliverovom smrću hrvatska glazba je izgubila puno i nepovratno, smatra poznati splitski menadžer Ivica Bubalo koji je za Hinu rekao da je upravo Oliver s Arsenom Dedićem i Mišom Kovačom označio hrvatsku glazbu.

“Oni su se pronijeli cijelim svijetom i nisu samo bili veliki hrvatski glazbenici već i jugoslavenske mega zvijezde. Poslije Olivera na našoj sceni nema nikoga niti na vidiku da ga zamijeni”, poručio je Bubalo.

Oliverov prijatelj Giovanni Kovačević cijeli se svoj život ispreplitao sa korčulanskim slavujom, kako su Olivera zvali na početku karijere, vrlo često su igrali nogomet, družili se, radili humanitarne koncerte i prikupljali novac za potrebite. Poznaju se još dok je Oliver kratko pjevao u grupi More davnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
“Družili smo se kroz godine, kroz nogomet, humanitarne koncerte u Nizozemskoj, Belgiji, Austriji i Njemačkoj gdje smo prikupljali novac. Uz put smo igrali nogomet s velikim zvijezdama u Berlinu, Stutgartu i Munchenu. On je bio poseban čovjek, legenda, pomagao je drugim ljudima. Šteta što je otišao”, kazao je Kovačević.

 

(Hina)

Odgovori