HRVATSKI NARODNI SABOR Čolak izrazio žaljenje što je SDA odbio prijedlog, nada se skorom dijalogu

Voditelj Odjela za ustavno pravna pitanja pri Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bariša Čolak izrazio je žaljenje što kolege iz SDA nisu prihvatile prijedlog HDZ-a oko ustroja grada Mostara te odbila daljnji dijalog te dvije stranke koji je bio najavljen prošlog vikenda.

– Kada je u pitanju ustroj Grada Mostara, kolegama iz SDA smo poslali prijedlog koji je apsolutno na tragu provedbe presude Ustavnoga suda i u potpunosti je usklađen s Ustavnom F BiH,  kao i s relevantnim odredbama Izbornoga zakona BiH – izjavio je Čolak nakon današnje sjednice Glavnog vijeća HNS-a u Mostaru na kojoj je bilo riječi o izbornom zakonodavstvu u sklopu kojeg se razgovaralo i o presudi Sejdić-Finci i Gradu Mostaru.

Međutim, kazao je on, iz vrha SDA u subotu je stigla informacija da prijedlog HDZ-a nije prihvatljiv.

– Ja i dalje želim vjerovati kako je to dobar prijedlog i da bismo trebali što prije sjesti s kolegama iz SDA kako bi konačno izbori u gradu Mostaru bili provedeni – kazao Čolak, ocjenjujući kako bi bilo nedopustivo i neodgovorno da se i ove godine izbori u Gradu ne provedu.

– Želim vjerovati kako će idućih deset dana doći do sastanka jer je dijalog jedini način da se dođe do rješenja, a ostalo je i  premalo vremena jer onda nažalost dolazimo u tešku poziciju budući kako se prijedlog mora provesti kroz parlamentarnu proceduru do početka svibnja, a u onih 150 dana, koliko ostaje, ne može se mijenjati izborno zakonodavstvo – napomenuo je Čolak.

SDA je nedavno izišla sa svojim prijedlogom za preustroj Grada Mostara kojim je predviđeno donošenje posebnog zakona o gradu Mostaru koji bi bio ustrojen s dvije općine: gradska općina Stari grad sastojala bi se od gradskih područja: Sjever, Stari grad, Jugoistok i Centralna zona. Gradska općina Novi grad sastojala bi se od gradskih područja: Zapad, Jugozapad i Jug.

Prema prijedlogu SDA, općine bi imale nadzor na teritorijem, ljudima i novcem, dok bi Grad imao protokolarnu ulogu.

– Problem je što prijedlog SDA zadire izravno u Ustav FBiH , a on je definirao Grad Mostar kao jednu jedinicu uprave ili lokalne samouprave i bez izmjene Ustava nemoguće je ne samo predlagati nego i doći do takvog rješenja – ocijenio je Čolak.

Dodao je kako je prijedlog HDZ-a BiH poštovao odredbe Ustava koji definira Grad Mostar kao jednu jedinicu lokalne uprave i samouprave.

– Poštovana je u potpunosti odluka Ustavnoga suda koja je utvrdila diskriminaciju vrijednosti glasa u Mostaru jer smo imali prije odluke Ustavnoga suda takav odnos gdje je glas jednoga gradskoga područja Jugoistok u odnosu na Jugozapad bio 400 puta vrjedniji. Također, poštovali smo i da središnja zona ima jednake mogućnost, odnosno glasači iz središnje zone imaju jednaku mogućnost kao i ostali što je također bio predmet odluke Ustavnog suda i u skladu s relevantnim odredbama Izbornoga zakona koje govore o jednakoj zastupljenosti – objasnio je Čolak.

Tajnik u Glavnom vijeću HNS-a Josip Merdžo smatra kako je pred njima još jedno razdoblje pokušaja usuglašavanja stavova s tim da bi te stavove trebalo svesti pod jedan zajednički naziv.

– Biti poprilično udaljen kada je u pitanju ustavna pozicija, ustavne odredbe i presuda suda zahtjeva ipak jednu fleksibilnost da se dođe u realan okvir s kojeg je moguće postići dogovor – zaključio je Merdžo.

Na novinarski upit je li bilo govora o vezivanju Mostara uz Travnik, kako su prenosili neki mediji, Čolak je kazao kako je to problem koji bi se trebali tako rješavati, ali da nije bilo, uvjetno kazano, s druge strane nekakve ozbiljnije volje da se bave tim pitanjem.