HULDR u BiH – podružnica u HNŽ-u obilježit će 22 obljetnicu raspuštanja bivšeg logora u IV. Osnovnoj školi

MOSTAR- Hrvatska udruga logoraša Domovinskoga rata u BiH – podružnica u HNŽ-u, je i ove godine godine sukladno programu rada planirala obilježiti obljetnice raspuštanja logora na području HNŽ-a.

Tako je planirano da se 19. ožujka 2016. godine obilježi 22. obljetnica raspuštanja bivšeg logora u staroj IV. Osnovnoj školi u Ulici Maršala Tita, a koja je danas sjedište Općinskog suda Mostar.

Izaslanstvo udruge sačinjeno od bivših logoraša položit će vijenac kod zgrade bivšeg koncentracijskog logora, a u spomen na sedamnaest ubijenih ili na prinudnom radu poginulih logoraša. To je Udruga planirala učiniti i prošle godine, ali, nažalost, neuspješno. Naime, iako je pismeno ta nakana bila najavljena Policijskoj postaji Mostar, Općinskom sudu Mostar i Sudskoj policiji koja je osiguravala zgradu od istih je dobijena obavijest da za provedbu te aktivnosti treba pribaviti pismeno odobrenje Policijske uprave i suglasnost predsjednika Općinskog suda, jer se, u protivnom neće dopustiti polaganje vijenca. Iz Udruge ističu, kako je ostalo malo vremena od njihove dostave obavijesti do planirane provedbe aktivnosti pa su, navode, odustali od ponovne prijepiske.

Iz navedenog razloga, ove godine pravodobno je zatraženo odobrenje od Policijske uprave Mostar i suglasnost predsjednika Općinskog suda kako bi ih dostavili Sudskoj policiji. Nažalost, kako stoji u priopćenju za javnost Udruge, pristigli su pismeni odgovori na njihove zahtjeve u kojima stoji:

-Policijska uprava obavještava da zgradu Općinskog suda Mostar i prostor oko nje osiguravaju djelatnici Sudske policije F BiH i kako se potrebno obratiti Općinskom sudu Mostar, a

-Općinski sud Mostar obavještava Udrugu kako – Sud i njegov predsjednik nisu nadležni za donošenje odluke po zahtjevu za održavanje javnih skupova i postavljanje vijenca. Za tako nešto, kazali su, potrebno se bilo obratiti organu nadležnom sukladno zakonu.

Možda bi za razrješenje ove zavrzlame bilo korisno istaknuti  kako je istovjetna aktivnost obavljena u Jablanici, kada su članovi Udruge 1. ožujka obilježili 22 obljetnicu raspuštanja logora Muzej Jablanica. Tom prigodom obaviještenis su: Općinsko vijeće Jablanica, PU Jablanica, mkoja je profesionalno obavila svoju zadaću i JU Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi. Nažalost, tijekom povratka i prolaskom pored Muzeja imali smo prigodu vidjeti, ističu iz Udruge,  kako su položeni vijenac i zapaljene svijeće bačeni izvan muzejskoga prostora, a o čemu su izvijestile kamere Federalne televizije i BHRT-a.

Ovom prigodom iz Hrvatske udruge logoraša  Domovinskog rata u BiH  obavještavaju javnost i bivše logoraše IV. Osnovne škole da 19. ožujka 2016.godine zbog navedenih razloga neće biti okupljanja niti slanja izaslanstva na polaganje vijenaca.