Huremović: FENA je dokazala da joj je interes javnosti na prvom mjestu

Medijsko tržište u Bosni i Hercegovini pretrpjelo je veliku štetu i trebat će mu godine da se oporavi, upozorio je direktor Federalne novinske agencije (FENA) Elmir Huremović učestvujući na jesenjoj konferenciji Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) koja se ove godine održava u online formatu.
Huremović je bio jedan od govornika na panelu o posljedicama pandemije Covid-19 na mala medijska tržišta. Tom prilikom je prezentirao i opšte informacije o medijima u BiH i posljedicama Covid-19 na bosanskohercegovačko medijsko tržište.
Ukazao je na podatke koje govore da se mediji u BiH, posebno komercijalni, suočavaju s padom prihoda, da su mnogi prisiljeni smanjiti broj radnika, a da se jedan broj njih suočava s potpunim gašenjem.


- Naravno, kao i u ostatku svijeta, mediji u BiH također su svoje aktivnosti prilagodili specifičnim okolnostima izazvanim pandemijom. Te su nas okolnosti natjerale da u FENA-i brže razmišljamo i radimo više. Usredotočili smo se potpuno na javni interes, a ne na komercijalnu dobit. Zbog toga su se u ovo vrijeme mediji u Bosni i Hercegovini okrenuli FENA-i – kao svom primarnom izvoru informacija.
 Prilagodili smo se novim uslovima, poštujući sve mjere za sprječavanje širenja virusa, tehnički poboljšali isporuku vijesti našim pretplatnicima i dodatno se fokusirali na društvene medije, a sve to kako bi do građana došle relevantne vijesti o virusu i spriječili širenje lažnih vijesti, naglasio je Huremović.