In memoriam Jerry Lee Lewis

Kada sam jučer čuo da je umro JERRY LEE LEWIS, ostao sam bez teksta! Uz njega smo učili što znači njegovo visočanstvo rock’n’roll!

Napustio nas je zadnji od pet velikana rock’n’rolla: Little Richard, Fats Domino, Elvis Presley, Carl Perkins i sada peti mušketir Jerry Lee Lewis, koji je uveo klavir u rock’n’roll svirajući ga nevjerojatnom energijom u originalnim brzinama. Jerry je spojio country i rock’n’roll glazbu, bio je umjetnik s dalekosežnim pogledom i poimanjem rock’n’rolla i glazbe uopće.
Živio je, stvarao i nastupao 87 godina, i to punim plućima (7 brakova, jedan od njih sa 13-godišnjom sestričnom Myrom Gale Brown, što ga je skupo koštalo: izgubio je obožavatelje, prijatelje, otkazivali su mu koncerte, radio i TV emisije, ali se uspio oporaviti i obnoviti karijeru).
JERRY LEE LEWIS rođen je u Americi, u gradu Ferriday u Louisiani, jedan od začetnika rock’n’rolla, rock glazbenik, kompozitor, teksopisac, rock’n’roll virtuoz na klaviru, vrhunski pjevač, uveden u kuću slavnih “Rock and Roll Hall of Fame” 1986. zbog svog doprinosa razvoju rock’n’rolla. Lewis je rođen u siromašnoj obitelji Elmoa i Mamie Lewis, koji su stavili svoju farmu pod hipoteku, kako bi mu mogli kupiti klavir. Najznačajnije pjesme su GREAT BALLS OF FIRE, CHANTILLY LACE, WHOLE LOTTA SHAKIN’ GOIN’ ON, BREATHLESS i druge. Neumorno je nastupao na rock’n’roll i country koncertima i festivalima sa poznatim country pjevačima i bandovima kojima je bila čast da sviraju s njim. Njegovi koncerti obiluju originalnim glazbenim i scenskim nastupom, jedino danas više ne svira sa nogama na tipkama klavira.
U buran privatni život umiješale su se obiteljske tragedije (nesretnim slučajem izgubio je dva sina), alkohol (whiskey on the rocks), burni razvodi…
Postoji anegdota o njegovoj ljubomori prema Elvisu Presleyju, kojeg je istovremeno obožavao. Kažu da je došao sa Coltom ispred Elvisove kuće da ga izazove na dvoboj, a zatim se rasplakao uz riječi: “Zašto ja Tebe, Elvise, toliko volim.”
Jerry Lewis je zapravo umro iznenada od upale pluća, posljedice gripe. Bio je jedinstven, neponovljiv i original sam za sebe. Sada će nastaviti svirati i pjevati u nebeskim visinama, zajedno s Elvisom, Johnny Cashom, Carl Perkinsom. Jerry, hvala Ti za sve…
Keep on rockin’!
Walter Neugebauer