Intervju: Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH: Prava naroda važnija su od pojedinaca

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto govori o izmjenama Izbornog zakona BiH i Mostaru

Kada se može očekivati formiranje federalne vlasti i da li će se to dogoditi prije izmjena Izbornog zakona BiH na kojim inzistira HDZ?

Nalazimo se u pregovorima sa političkim strankama koje imaju podršku naroda kojeg predstavljaju. Razgovori se vode na političkoj razini, razgovara se o svim važnim pitanjima, kao što su i pitanja promjene Izbornog zakona BiH. To pitanje nije i ne bi trebalo biti samo interes političkih predstavnika hrvatskog naroda, to je interes svih u BiH i to je pitanje koje se prioritetno mora rješiti kako bi stvari u BiH krenule naprijed. Kada su u pitanju stavovi političkih predstavnika hrvatskog naroda mi zapravo ne tražimo ni od koga da nam nešto ustupi. Zalažemo se za rješenja koja će i hrvatskome narodu osigurati punu jednakopravnost i legitimno političko predstavljanje kao što to imaju druga dva konstitutivna naroda u BiH. Stoga ovo pitanje ne treba gledati kao uvjetovanje nego je ovo zapravo nužnost u BiH.

Kako vidite razvoj ove situacije, ako iz SDA i DF-a tvrde da stranke okupljene oko HNS-a žele u izborni sustav BiH uvesti etnoteritorijalizaciju zemlje kroz izborne jedinice, na što oni ne pristaju?

Prije svega moramo reći da je BiH po Ustavu država tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba i drugih koji u njoj žive. Hrvatski politički predstavnici okupljeni unutar Hrvatskog narodnog sabora BiH s punim pravom traže i nude rješenja koja su u skladu sa ustavnom strukturom Bosne i Hercegovine, provode odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda i ne sadrže nikakve diskriminatorne odredbe prema bilo kome. Bosna i Hercegovina je po Dejtonskom mirovnom sporazumu zemlja tri konstitutivna naroda i jedino takva može biti. Danas imamo situaciju u kojem jedan narod drugom narodu bira političke predstavnike kao i situaciju da za potrebe ovoga pojedinci mjenjaju nacionalnost od izbora do izbora. Hrvatski narod u BiH mora biti jednakopravan sa druga dva konstitutivna naroda, to je interes Bosne i Hercegovine, njene stabilnosti, sigurnosti i budućnosti, zato Hrvati okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora se bore za zakonska i sustavna rješenja po kojima će hrvatski narod birati svoje političke predstavnike i koji će njemu biti odgovorni.

Uvođenje novih tehnologija u izborni proces u prošlom sazivu je dobilo podršku Zastupničkog, ali ne i Doma naroda. Hoće li nam i na narednim izborima dostignuće biti crvene olovke i providne kutije?

Izmjene Izbornog zakona kojima se u potpunosti implementiraju odluke Ustavnog suda BiH moraju biti prioritet, jer se odluke Ustavnog suda moraju provesti. Kada se radi o tehničkim, pravno – tehničkim ili bilo kojim drugim izmjenama kojima se poboljšava tekst Izbornog zakona ne bi trebale biti problem kada se dogovore one izmjene kojima se provodi odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno – političkim razinama kao i odluka koja govori o provedbi izbora u Gradu Mostaru.

Prošlo je 10 godina od presude Sejdić-Finci, hoće li u BiH ikada prestati diskriminacija njenih građana?

HDZ BiH opredjeljen je za implementaciju kako odluka domaćih sudova tako i odluke Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga i to je naravno obveza svih nas. U BiH trenutno imamo diskriminaciju jednog cijelog naroda o čemu govore neke druge presude a nakon toga imamo diskriminaciju pojedinaca. Ovaj problem ćemo eliminirati onda kada budemo uvažavali izbornu volju konstitutivnih naroda i pojedinaca. Kroz razgovore koje vodimo o izmjenama Izbornog zakona imamo priliku promijeniti izborna pravila i otkloniti diskriminaciju kako prema jednom konstitutivnom narodu tako i prema pojedincima.

Mislite li da će Program reformi biti proveden, pošto nakon njegovog usvajanja imamo najave opstrukcija iz RS-a?

Obzirom na činjenicu da je konačno došlo do formiranja Vijeća ministara BiH te da je PS BiH profunkcionirala u punom kapacitetu stvorene su pretpostavke za rad na ključnim reformama. Predstavnici HDZ-a BiH i HNS-a zagovaratelji su i predvodnici europskog i NATO puta te je nužno nastaviti aktivnosti ključne za napredak na tom planu. Obzirom da je program reformi usuglašen očekujem da se dalje radi na njegovoj implementaciji. Razgovor i usuglašavanje je put do rješenja za sve strane te smatram da se do sada izgubilo dosta vremena, a u svemu tome u javnosti je bilo i dosta izjava koje su doprinjele međusobnim prepirkama, nepovjerenju pa i zastojima na tom putu.

Hoće li doći do stranačkog dogovora kada je riječ o izborima u Mostaru, prije nego odluku donese Ustavni sud?

Vjerujem da će se napori koje ulažemo i sve ono što pokušavamo napraviti na planu reforme izbornog zakonodavstva rezultirati izmjenama Izbornog zakona BiH sukladno odlukama Ustavnog suda BiH kada je riječ i o Gradu Mostaru s jedne strane, ali i osiguranja legitimnog predstavljanja u Domu naroda i Predsjedništvu BiH s druge strane. Nedopustivo je da je stanovnicima Mostara uskraćena mogućnost biranja i da budu birani. Zalažemo se za rješenje koje će već ove godine omogućiti demokratske izbore u Mostaru ali također za rješenje koje od Grada Mostara neće praviti grad slučaj. Situacija u Mostaru ista je kao i u Travniku ili nekim drugim gradovima stoga ovdje ne smijemo pribjeći privremenim i neodrživim rješenjima nego trebamo naći trajno rješenje koje se neće razlikovati od onih u drugima našim gradovima. Moramo imati na umu i činjenicu da je ova godina i izborna, očekuju nas Lokalni izbori u listopadu, te da je pitanje izmjena Izbornog zakona BiH nužno napraviti do petog mjeseca ove godine i da to treba napraviti Parlamentarna skupština BiH. Svako drugo rješenje koje se traži izvan Parlamentarne skupštine BiH je udar na demokratske institucije BiH pa i na samu BiH.

Vjerujete li da će doći do poboljšanja odnosa BiH i Hrvatske nakon pobjede Zorana Milanovića?

Odnosi BiH i Republike Hrvatske su dobri i prijateljski i uvjerena sam da će se takvi odnosi i suradnja između dvije susjedne zemlje nastaviti i u budućnosti. Ne vidim nekog razloga da dođe do promjene poliltike Republike Hrvatske prema BiH. Republika Hrvatska podupire BiH na njenom europskom i euroatlanskom putu zalažući se za izgradnju BiH kao države tri jednakopravna konstitutivna naroda.

Lider SDA je rekao da će ta stranka tijekom pregovora o raspodjeli pozicija inzistirati na mjestu direktora UIO BiH. Kakav je Vaš odgovor?

Ne bih komentirala niti stavove niti izjave, kao ni određene pozicije. Razgovara se o svim važnim pitanjima, kako programskim prije svega, tako i onima koja se odnose na uspostavu vlasti.

(oslobodjenje.ba)