Isplata mirovina za travanj. 6 svibnja, mirovine povećane za 3,5 posto

PDF Ispis E-mail

Mostar – Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO donio je, na  telefonskoj sjednici, odluku o usklađivanju mirovina u skladu s odredbama članka 79. Zakona o MIO.

Tom odlukom, sve mirovine s iznimkom najviših i mirovina ostvarenih u 2019. godini, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 01. siječnja 2019 godine.

Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su najniže i zajamčene mirovine ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.

Korisnicima mirovina ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branilaca Domovinskog rata, a prema odredbama navedenog zakona, mirovina će biti usklađene za 1,6% s primjenom od 01.01.2019 godine, s izuzetkom minimalnih mirovina koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom.

Pored povećanih mirovina za mjesec travanj, korisnici će prilikom isplate, a koja će biti u ponedjeljak 6. svibnja, dobiti i razlike između isplaćene i uvećane mirovine za prva tri mjeseca.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za travanj i razlike za prva tri mjeseca, s uračunatim troškovima, iznose oko 200 milijuna KM.