Izaslanstvo Agro Seville ispred spomenika na Španjolskom trgu položilo vijenac

MOSTAR, 13. travnja 2016. – Izaslanstvo španjolske kompanije “Agro Sevilla”, u pratnji španjolskog veleposlanika Juana Bosco Gimenez Soriana i počasnog konzula Španjolske u Mostaru Pierina T. Delduma, zajedno s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i njegovim suradnicima i predsjednikom Vlade HNŽ-e dr. Nevenkom Hercegom sa suradnicima položilo je danas vijenac ispred spomenika na Španjolskom trgu podignutog u znak sjećanja i zahvale na poginule španjolske vojnike u mirovnoj misiji u BiH.
“Protekla tri dana posjetili smo Mostar i Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru i jako sam zadovoljan prezentiranim. Današnji dan iskoristili smo da se prisjetimo i odamo počast španjolskim vojnicima koji su položili svoje živote u obrani mira na ovim prostorima- kazao je tom prigodom veleposlanik Gimenez Soriana.
Predsjednik Vlade HNŽ-e dr. Herceg kazao je kako su u proteklim danima obavljeni vrlo konkretni razgovori s predstavnici svjetskog lidera proizvodnje maslina “Agro Sevilla” iz Španjolske. U tim razgovorima sudjelovali su predstavnici Grada Mostara, HNŽ-e, Sveučilišta i Univerziteta u Mostaru o mogućnosti sadnje maslina na području Hercegovine, što je vrlo značajno i poticajno, a kako je istaknuo, na nama je sada da te mogućnosti svi zajednički iskoristimo jer uvjeti postoje.
Gosti iz Španjolske od ponedjeljka do srijede obišli su neke lokacije i općine u Hercegovini kako bi vidjeli i ispitali gdje bi se masline mogle saditi, a prema riječima predsjednika “Agro Sevilla” Gabriela Redondoma, ova regija ima taj potencijal jer posjeduje klimu, zemlju i vodu.
– Sadnja masline je projekt koji zahtjeva više vremena i koja ima veliku vrijednost i bogatstvo, ali ja se nadam da će se u nekoj bliskoj budućnosti početi s realizacijom uzgoja na ovom području – kazao je Redondo.
Tijekom prezentacije koja je upriličena španjolskom izaslanstva ministar poljoprivrede HNŽ-e Donko Jović kako je trenutno u vidu oko tisuću i pol hektara potencijalnih površina poljoprivrednog zemljišta, a riječ je o Gradu Mostaru te općinama Čapljina, Stolac i Ravno, ali da potencijala imaju i u Neumu i Čitluku.

Ured za odnose s javnošću