Izložba “Nogomet u hrvatskom slikarstvu”

DUBROVNIK, 13. lipnja 2018. (Hina) – Izložba “Nogomet u hrvatskom slikarstvu” je u srijedu navečer, ususret Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, otvorena u dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika u organizaciji Umjetničke galerije Dubrovnik, a kroz dvadesetak umjetničkih djela problematizira temu nogometa u hrvatskoj umjetnosti.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović istaknuo je kako izložba pokazuje koliko je tema nogometa već postojala u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća.

“Od Ljuba Babića 1924. i Omera Mujadžića 1929. godine pa sve do suvremenih umjetnika tema je kao sociološki fenomen bila oduvijek prisutna, a mi smo je donijeli pred oči javnosti. Dvije slike Miljenka Stančića iz privatnih kolekcija nikad nisu bile izložene“, rekao je Ivanović i dodao kako je umjetnost, baš kao i sport, dio društvenih djelatnosti.

“Umjetnička galerija želi komunicirati popularne teme, ali nikad ne gubeći na kvaliteti onog što se predstavlja”, izjavio je Ivanović.

Kustos izložbe Milan Bešlić kazao je kako su na izložbi predstavljena djela od klasika do suvremenih umjetnika, pa se može reći da izložba pokriva razdoblje od gotovo dva stoljeća.

“Umjetnicima se motiv nogometa očito pokazao izazovom, a zanimljiva je stilska raznolikost kao i pristup temi. Posebna je vrijednost izložbe što je prvi put izložena Stančićeva slika ‘Dječak s nogometnom loptom’, koju možemo nazvati otkrićem“, poručio je Bešlić.

Na izložbi, koja ostaje otvorena do 8. srpnja, dubrovačkoj su publici predstavljena djela Omera Mujadžića, Ljuba Babića, Miljenka Stančića, Ivana Listeša, Antuna Borisa Švaljeka, Ivana Peraka, Milovana Stanića, Josipa Škerlja, Stipana Tadića, Grgura Akrapa, Matka Vekića, Tomislava Buntaka, Denisa Juraja Kraškovića, Borisa Bućana i Joška Eterovića.

Slike za izložbu ustupljene su iz Muzeja likovnih umjetnosti Osijek, Galerije umjetnina Split te od privatnih kolekcionara iz Zagreba i Dubrovnika.

(Hina)

Odgovori