Jednodnevno hodočašće u Orebić i Ston 07.listopada 2017.

 

kako doznajemo od Mirne Ljubičić, članice Udruge Hrvatska žena Mostar nastavljaju svoja hodočašća povijesnim stazama.
Cilj naših putovanja nije samo druženje nego i učenje. Pažljivo biramo mjesta, koja imaju bogatu povijest. Ovaj put posjetili smo Orebić i Ston.

Prva destinacija je Orebić na poluotoku Pelješcu. Naš domaćin je fra Milan Jukić.

U prelijepoj crkvi smo slavili Sv. Misu, zatim nas je fra Milan proveo kroz samostan i muzej. U blagovaonici smo počaščeni zanimljivom pričom, keksima i sokom.
Franjevački samostan Uznesenja Marijina (Gospe od Anđela) na brdu iznad Orebića. Izgrađen je krajem 15 stoljeća u gotičko-renesansnom stilu, okružen borovom šumom, smješten na stijeni 152 metra iznad razine mora.
Od njegovog ulaza puca pogled na Pelješki kanal i grad Korčulu. Samostan čini cjelinu sa crkvom kojom dominira toranj sa zvonikom. Pokraj crkve i samostana je (rimokatoličko) groblje. U crkvi se redovito služe mise.
Pomorci su tradicionalno prolazeći ispod samostana pozdravljali zvukom sirene tri puta, a franjevci bi odgovorali zvonjavom crkvenih zvona.
U sklopu samostana nalazi se muzej, bogata riznica crkvenih i folklornih eksponata, te zavjetnih darova pomoraca.

Pozdravljamo se sa fra Milanom i puni dojmova spuštamo nazad u Orebić, uživajući u suncu, prekrasnom pogledu na najljepše mora na svijetu.

Slijedeća destinacija je Ston. Naravno, Stonske zidine, stare crkve i solana mame naše poglede,izazivaju divljenje. Ovdje nam je domaćin don Miljenko Babaić.

Ston je satkao bogatu povijest od antičkih vremena. Smješten na vratima poluotoka, okružen s tri mora, zaštićen s četiri brda, s bogatim izvorima vode, solanom, plodnom ravnicom, bio je važno političko, kulturno i crkveno središte. Ston je prva biskupija na hrvatskom etničkom prostoru.
Nekada Ilirske naseobine, Rimljani 167. prije Krista čine svojom kolonijom. Hrvati doseljavaju početkom 7. st. Kršćanstvo se razvija. Na saboru u Saloni 533. ustanovljena je biskupija za područje Zahumlja ili Humske zemlje, kojoj pripada crkva u Stonu.

Posjetili smo župnu crkvu sv. Vlaha, samostansku crkvu sv. Nikole i muzej.

Hvala fra Milanu i don Miljenku na lijepom druženju.

Odgovori