Jordan Bernt Peterson

Jordan Bernt Peterson rođen je 1962. u Kanadi. Najstariji je od troje djece, majka mu je bila knjižničarka, a otac učitelj. Peterson je kanadski klinički psiholog, društveni kritičar i profesor psihologije na Sveučilištu u Torontu. Njegova glavna područja rada su socijalna psihologija i psihologija osobnosti, s posebnim zanimanjem za psihologiju religije i ideoloških uvjerenja, te procjenu i unaprijeđenje osobnosti i uspješnosti.

Godine 1982. stekao je diplomu prvostupnika iz političkih znanosti, a 1984. diplomirao je psihologiju na Sveučilištu Alberta. Doktorirao je kliničku psihologiju na Sveučilištu McGill 1991. godine.

Godine 1999. napisao je knjigu “Maps of Meaning: The Architecture of Belief”, djelo u kojem istražuje nekoliko akademskih područja kako bi objasnio strukturu sustava vjerovanja i mitova, njihovu ulogu u reguliranju emocija i izgradnji sustava vrijednosti. Njegova druga knjiga “12 Rules for Life: An Antidote to Chaos” objavljena je u siječnju 2018.

U svjetskom bestseleru “12 pravila za život” Jordan Peterson odgovara na najteža životna pitanja povezujući istine drevnih tradicija sa zapanjujućim otkrićima najnovijih znanstvenih istraživanja.

Peterson je napisao zanimljivu i poučnu knjigu punu iznenađujućih obrata s puno humora. Piše o putevima kojima ljudi idu kada postanu ogorčeni, osvetoljubivi i arogantni. Objašnjava zašto treba urediti vlastitu kuću. Savjetuje kako pronaći sreću i zašto to ne bi trebao biti izvorni cilj.

,,Jordan Peterson govori o disciplini, slobodi, avanturi i odgovornosti – od tradicija mudrosti svih kultura odabrao je najvažnije i sažeo ih u 12 praktičnih i dubokih pravila o tome kako živjeti smislenijim životom”[1]

Peterson je 2016. godine na svom YouTube kanalu snimio seriju videa u kojima je kritizirao Vladu Kanade uputivši zahtjev za promjenu kanadskog zakona o ljudskim pravima i kaznenom zakonu, što je izazvalo veliku medijsku pozornost.

Petersonova kritika političke korektnosti odnosi se na područja kao što su postmodernizam, postmoderni feminizam, privilegija bijelaca, kulturno prisvajanje i pokret za zaštitu okoliša.

,,Peterson smatra da su sveučilišta najodgovornija za pojavu vala političke korektnosti u Sjevernoj Americi i Europi. Vidio je porast političke korektnosti na kampusima od ranih 1990-ih. Vjeruje da su društvene znanosti postale korumpirane, smanjujući oslanjanje na znanost te da imamo ideološku raspravu umjesto inteligentne.”[2]

Desničar Jordan Peterson te ljevičari Slavoj Žižek i Noam Chomsky, tri velika uma današnjice, imaju nešto zajedničko, a to je borba za slobodu govora i izražavanje svakog mišljenja te borba protiv političke korektnosti.

,,Još jedna stvar u kojoj se ljevičarski filozofi potpuno slažu s desničarima je antifašizam. Žižek je u novinarskom tekstu prije nekoliko godina objasnio da današnji antifašisti ne rade ništa protiv fašizma, već su svojim djelovanjem kontraproduktivni. Sličnu izjavu imao je i Chomsky 2018. godine, kada je upozorio da je Antifa[3] “poklon desnici, pogrešna u principu”.“[4]

[1] https://verbum.hr/12-pravila-za-zivot

 

[2] https://hr.wikipedia.org/wiki/Jordan_Peterson

[3] Pokret aktivista čiji sljedbenici imaju zajedničku filozofiju i primjenjuju istu taktiku.

[4] https://www.liberal.hr/jordan-peterson-slavoj-zizek-noam-chomsky–politicka-korektnost-sloboda-govora-antifasizam-antifa-537

 

Priredila:Anamarija Ivanković