Kraj mjeseca uz “Ćelavu pjevačicu”, a onda Marko Tomaš, Sanel Redžić, “Teatar u ratnom Sarajevu”, Pero Zubac… u NPM-u

26. 9. 2017.Ovaj mjesec u Narodnom pozorištu Mostar završava izvedbom predstave “Ćelava pjevačica” (Eugène Ionesco / režija: Lajla Kaikčija) u petak, 29. 9. u 20 sati na Velikoj sceni. NPM s tom predstavom u četvrtak, 19. 10. gostuje u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Idući mjesec u NPM-u će biti izuzetno bogat i dinamičan, s književnim susretima, predstavama, koncertima, među kojima ćemo ugostiti Marka Tomaša, Davora Diklića, Sanela Redžića…
 
Mjesec otvaramo prvim susretom u sklopu programa “Književni most”, koji će se održavati u “Studiju 64” Narodnog pozorišta Mostar i gdje će biti održavani susreti autora i njihovih djela s publikom, u dijalogu, razgovoru, razmjeni mišljenja…, sve uz besplatan ulaz. Prvi gost “Književnog mosta” je mostarski pisac, urednik, kolumnist Marko Tomaš i njegova najnovija knjiga poezije “Regata papirnih brodova” (LOM, Beograd, 2016.). Susret s Markom Tomašom bit će održan u ponedjeljak, 2. 10. u 19 sati u “Studiju 64”. Iduća promocija je već u subotu, 7. 10. u 13 sati, kada će u Studiju 64 biti predstavljena knjiga Davora Diklića “Teatar u ratnom Sarajevu 1992. – 1995.”. Promocija u Mostaru će biti upriličena u sklopu OFF MESS programa.
 
S ponosom najavljujemo da će Narodno pozorište Mostar 12. 10. ugostiti Sanela Redžića, jednog od najperspektivnijih i virtuoznijih gitarista mlađe generacije, kome mnogi muzički kritičari i ljubitelji klasične muzike predviđaju blistavu svjetsku karijeru. Redžić je uz veliki repertoar, koji se sastoji od muzike baroka pa sve do moderne muzike, postao važno ime na internacionalnoj sceni. Imao je preko 1000 nastupa širom svijeta, svojio brojne nagrade (Beograd, Beč, Weimar, Oberhausen, Lisbon, Tokyio…), učio od čuvenih majstora gitare. Sanel Redžić će održati koncert u Narodnom pozorištu Mostar u četvrtak, 12. 10. u 20 sati, ali smo prije toga uspjeli osigurati i Masterclass Sanela Redžića sa učenicima muzičkih/glazbenih škola Mostara. Redžić će s učenicima raditi individualno i u grupama, a Masterclass je za učenike besplatan! Ulaz na koncert je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.
 
U petak, 6. 10. u 20 sati u Narodnon pozorištu Mostar na repertoaru je uvijek tražena komedija “Šta ćemo sad?” Branka Đurića Đure u režiji Ahmeda Imamovića; idući petak, 13. 10. u 20 sati na bit će izvedena NPM-ova višestruko nagrađivana predstava “Hotel Plaza” Neila Simona u režiji Admira Glamočaka. “Ćelava pjevačica” u četvrtak, 19. 10. gostuje u BNP-u Zenica, a mostarska publika će je moći pogledati već u subotu, 21. 10. u 20 sati na sceni Narodnog pozorišta Mostar. Posljednji petak u mjesecu, 27. 10., rezervisan je za hit komediju Narodnog pozorišta Mostar “Mostarska djelidba” Skendera Kulenovića u režiji Sulejmana Kupusovića. Cijena ulaznice za predstave u produkciji NPM-a je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.
 
Od gostujućih programa u NPM-u, izdvajamo da će u sklopu “Šantićevih večeri poezije”, koje se održavaju u organizaciji Srpskog prosvjetno kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpskog prosvjetno kulturno umjetničkog društva (SPKUD) “Gusle”, u srijedu, 11. 10. u 20 sati biti izvedena predstava Narodnog pozorišta RS-a iz Banja Luke “Sinovi umiru prvi” Mate Matišića u režiji Marka Misirače. Ulaz je besplatan, a broj mjesta ograničen. U ponedjeljak, 16. 10. u 19 sati je završno veče manifestacije “Šantićeve večeri poezije”, gdje će nastupati “Mostarske kiše” i laureat Pero Zubac.
 
ULAZNICE
Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni NPM-a od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar. Na dan održavanja programa blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati.