Krišto čestitala Hrvatskoj i Plenkoviću na eurozoni i ulasku u šengen

MOSTAR, 1. siječnja 2023. (Hina) – Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto čestitala je hrvatskom narodu i vladi premijera Andreja Plenkovića na pristupanju šengenskoj i eurozoni izražavajući očekivanje da će Bosna i Hercegovina uskoro slijediti taj primjer i postati punopravni dio europske zajednice.

U pismu dostavljenom javnosti u nedjelju Krišto je istaknula da je Hrvatska postajući dio šengenskog prostora potvrdila ‘čvrstu privrženost Europskoj uniji, a uvođenjem eura zajamčila je stabilnost.

„Duboko vjerujem kako se tim iskorakom u cijelosti zaokružuju legitimne i povijesne aspiracije hrvatske države i hrvatskoga naroda u domovini i širom svijeta za integraciju u europski kulturni, društveni, politički i gospodarski prostor“, napisala je Krišto.

Za ove vanjskopolitičke uspjehe najzaslužnija je aktualna vlada i premijer Andrej Plenković, ocijenila je Krišto koja dolazi iz stranke HDZ BiH, srodne stranci hrvatskog premijera.

Izrazila je očekivanje da će Hrvatska biti uzor te da će BiH ubrzati svoj put eurointegracija.

„Tu obnovljenu snagu europske nazočnosti i blizine od danas osjećamo još više i mi u Bosni i Hercegovini. Svi mi, zajedno sa svojim konstitutivnim narodima i ostalim građanima, također pripadamo krugu europske obitelji te gajimo identične aspiracije i priželjkujemo istovrsnu integracijsku budućnost“, stoji u pismu predsjedateljice Vijeća ministara BiH.

Ranije tijekom dana čestitku na vanjskopolitičkom iskoraku Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića uputio je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović.

(Hina)