Lavrov: Rusija je protiv revizije Daytona, a želi stabilnu BiH i Balkan BIH

SARAJEVO, 28. listopada 2020. (Hina) – Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako se njegova zemlja odlučno protivi preinakama Daytonskog sporazuma, osim onima koje bi podrazumijevale ukidanje ureda Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR).
“Očevidno je da su pravila utvrđena u mirovnom sporazumu 1995. godine u suprotnosti s nečijim interesima i sprječavaju provedbu smjernica koje se nameću izvana. Nikako to ne smatramo dovoljnim razlogom za razgovor o reviziji Daytona, koji već četvrt stoljeća uspješno osigurava mir, sigurnost i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji u cijelosti”, kazao je Lavrov u intervjuu kojega je u srijedu objavio list “Glas Srpske”.
Dodao je kako su bilo kakve promjene Daytona prihvatljive isključivo kao rezultat ravnopravnog dogovora između tri konstitutivna naroda, ali je potvrdio i kako se Rusija zalaže za što brže ukidanje OHR-a ustvrdivši kako je njegova uloga “odavno iscrpljena”.
Lavrov je u srijedu trebao doputovati u službeni posjet BiH, no on je u zadnji trenutak otkazan jer je ruski šef diplomacije morao u samoizolaciju nakon što je utvrđeno da je bio u kontaktu s osobama zaraženim koronavirusom.
Uoči tog posjeta on je dao intervjuu za banjolučki list, koji je pod kontrolom vlasti Republike Srpske, a istaknuo je kako između Rusije i tog entiteta postoji “bratsko razumijevanje” uz jasnu potporu Moskve statusu i ovlastima koje RS ima temeljem odredbi Daytonskog sporazuma. Ustvrdio je i kako ti posebni odnosi Moskve i Banje Luke “nisu usmjereni protiv bilo koga”.
Protokol Lavrovljeva otkazanog posjeta BiH predviđao je i njegov odvojeni susret s dužnosnicima iz RS i to u Istočnom Sarajevu, kao i posebnu konferenciju za novinstvo s Miloradom Dodikom, a dio medija i analitičara odmah je to protumačio kao izravnu potporu Rusije Dodiku uoči lokalnih izbora zakazanih za 15. studenog.
Ruski šef diplomacije u intervjuu je ipak izbjegao bilo kakvo jasno svrstavanje ističući kako odnos njegove zemlje s BiH karakterizira “prijateljski pragmatizam, obostrano poštovanje i uzajamno razumijevanje o velikom broju pitanja”.
Kazao je i kako Rusija ostaje pouzdani opskrbljivač BiH prirodnim plinom, kako je to bio slučaj i do sada. Ova izjava dolazi u trenutku kada BiH, uz snažnu potporu SDA i EU, pokušava smanjiti ovisnost o ruskom plinu povezivanjem svoje plinske mreže s onom u Hrvatskoj preko Zagvozda.
Komentirajući tvrdnje SAD da Rusija na Balkanu širi “maligni utjecaj” Lavrov je te konstatacije okvalificirao kao “prazne priče i insinuacije bez dokaza”.
Tvrdi kako Rusija odnose s regijom temelji na normama međunarodnog prava i u interesu stabilnosti, a to pak, po njegovim riječima, ne odgovara faktorima koji bi regiju željeli pretvoriti u arenu geopolitičke konfrontacije.
“To su ne samo nespretni napori da se ocrni politika Rusije na Balkanu, već i pokušaji prikrivanja vlastitih ružnih planova”, izjavio je Lavrov odbacujući ocjene SAD-a o destabilizirajućem utjecaju Moskve na Balkan pa tako i na BiH.
(Hina)