Merkel protiv zatvaranja balkanske rute, Tsipras kritizira odluku

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u razgovoru za javni servis MDR kritizirala zatvaranje tzv. balkanske rute ističući da problem mora biti riješen u dogovoru sa svim članicama Europske unije. Njezin grčki kolega Aleksis Tsipras također je žestoko kritizirao takav dogovor.

Problem nije riješen nakon što se donese jedna odluka, rekla je Merkel kritizirajući odluku zemalja uzduž tzv. balkanske rute da zatvore svoje granice za prolaz izbjeglica. Situacija mora biti riješena trajno i održivo, rekla je Merkel ukazujući na dogovor s Turskom.

Njemačka kancelarka je kritizirala činjenicu da je odluka donesena bez Grčke i naglasila kako se mora pronaći rješenje koje će pomoći svim 28 članicama EU-a. Ako nam ne pođe za rukom s Turskom pronaći trajni i održiv problem Grčka neće biti u stanju dugotrajnije se nositi s teretom izbjeglica, rekla je Merkel.

Tsipras je rekao da na ovaj način EU nema budućnosti, krizirajući također jednostranu odluku EU-a zbog koje je u Grčkoj trenutno zaustavljeno više desetaka tisuća izbjeglica. Merkel je ustvrdila da zbog zatvaranja tzv. balkanske rute trenutno mnogo manje izbjeglica dolazi u Njemačku ali je ukazala na to da to nije rješenje jer se sad s izbjegličkim teretom Grčka mora nositi sama.

Nedopustiv je stav koji ide u smjeru da se u 27 zemalja riješimo problema i lijepo se opustimo i samo jednu zemlju ostavimo na cjedilu s njezinim problemima, rekla je Merkel aludirajući na Grčku.

Dodatni problem stvara tursko stajalište da neće natrag primati migrante koji se već nalaze na grčkim otocima što je u četvrtak rekao i turski ministar za europske poslove Volkan Bozkir. Turski prijedlog ne odnosi se na migrante koji se trenutačno nalaze na grčkim otocima, rekao je ministar u razgovoru za provladinu agenciju Anadoliju, dodajući da se readmisija neće kretati u milijunima već u desecima tisuća osoba.