MFF prikazuje: Hrabar i društveno angažiran ‘Kolektiv’

Hrabar i društveno angažirani dokumentarac ‘Kolektiv’, kojeg kritika svrstava u Novi val rumnunjske kinematografije, Mediteran Film Festival prikazuje u sklopu OFF programa u partnerstvu s mrežom HBO Adria.
Priča redatelja Alexandera Nanaua, o razotkrivanju korpucije unutar zdravstvenog sustava u Rumunjskoj, predstavlja kritiku i sliku ne baš sjajnog društva i državnog sustava uopće.
Polazna točka ovog filma je požar koji se dogodio 2015. godine u noćnom klubu Colective u Bukureštu. Bila je to jedna od najgorih nesreća u novijoj rumunjskoj povijesti, sa strašnom brojkom od 27 smrtno stradalih i 180 ozlijeđenih. U idućih nekoliko dana izbili su žestoki prosvjedi koji su na kraju srušili tadašnju socijaldemokratsku vladu.
Redatelj Nanau prati nekoliko ključnih figura u vremenu nakon katastrofe, odnosno od trenutka kad saznajemo da je od ozlijeđenih u požaru 37 ljudi kasnije preminulo od posljedica bakterijske infekcije zadobivene u bolnici. Novinari su otkrili da se bolnice koriste razrijeđenim dezinfekcijskim sredstvima. Pratimo njihove i izjave ministra zdravstva u privremenoj tehnokratskoj vladi te žrtava korumpiranog zdravstvenog sustava u državi koja ne funkcionira.
Redatelj ne podliježe senzacionalizmu, već ovu emocijama nabijenu priču promatra izvana razotkrivajući mračno lice korupcije koja sve više nagriza njegovu zemlju.
Činjenicu da je film privukao pažnju svjetske javnosti, publike ali i kritike, potvrđuje i BAFTA nagrada za najbolji dokumentarac, Europska filmska nagrada, dvije nominacije za nagradu Oscar, nagrada publike LUX i brojna druga priznanja.
Podsjećamo, 22. Mediteran Film Festival, čiji je generalni pokrovitelj HT Eronet, bit će održan od 25. do 28. kolovoza u Širokom Brijegu.
*Više informacija potražite na službenoj web ili Facebook stranici.