Mikrofonom i kamerom po glavi: Četnici napali novinare N1 televizije

Policija u Višegradu identificirala je i pronašla osobu koja je danas pokušala oduzeti kameru snimatelju televizije N1 iz Sarajeva, potvrdili su danas za Fenu u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a.

Ekipa N1 iz Sarajeva je višegradskoj policiji prijavila napad, koji se dogodio po okončanju skupa koji su danas organizirali pripadnici Ravnogorskog pokreta iz Republike Srpske povodom 70 godina od uhićenja Dragoljuba Draže Mihailovića.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a su rekli za Fenu da je reporterka N1 Adisa Ibrahimović u izjavi navela da su, u 13.30 sati, po okončanju ovog skupa koji je održan u mjestu Draževina, njoj i snimatelju prišle tri osobe te su ih počeli verbalno napadati.

Treća osoba je, kako je prijavila, potom pokušala oduzeti kameru snimatelju te su u tom napadu ”zaradili” i određene fizičke ozljede.

U policiji je u tijeku uzimanje izjave od ekipe N1, a na mjestu događaja se prikupljaju i izjave očevidaca.

U MUP RS-a su naveli da je skup članova Ravnogorskog pokreta u Višegradu policiji “uredno prijavljen” i prisustovalo mu je ovo 1.000 sudionika.

Na portalu televizije N1 je danas objavljeno da su pripadnici Ravnogorskog pokreta u okolini Višegrada napali ekipu N1.

Naša ekipa je prišla putu koji vodi do šatora, u kojem su se nalazili mlađi momci u crnim odijelima i pripadnici Ravnogorskog pokreta.

“Pitali smo ih da nam daju izjave, na šta su nas pitali odakle dolazimo, i kada smo rekli da smo iz Sarajeva, kazali su kako ne mogu davati izjave. Stariji gospodin je tada prišao te tražio legitimaciju. Pokazali smo lične karte i onda je rekao da ne možemo snimati. Kada smo pitali zašto, rekao je samo da jednostavno ne možemo”, kazala nam je reporterka N1 Adisa Ibrahimović.

Nakon toga su se odmakli na drugi put te su odlučili da snime par kadrova iz daljine.

“Napad se desio tako da nismo to ni primijetili. Pojavio se stariji čovjek visok dva metra i zaletio se na snimatelja Alena i počeo ga udarati kamerom po glavi. Prišla sam i govorila i molila ga da to ne radi, onda se okrenuo prema meni i počeo me udarati mikrofonom po glavi. Kada mu je ispao mikrofon, okrenuo se prema snimatelju i potrčao s njim. Prišao nam je i drugi, također stariji čovjek i govorio strašne stvari. U to se uključila i jedna žena”, govori Ibrahimović.

No, na sreću, spasili su ih momci iz Srbije.

“Momci iz Srbije su poletjeli prema nama i počeli da nas brane i da nas guraju od čovjeka i utrpali su nas u auto, nakon čega su počeli i drugi da dolaze. Napravili su nam prostor da odemo i kroz prozor su nam se ispričali i rekli da im je žao što se to dogodilo, da to nije stav njih i da je to djelo pojedinca i da to nikad ne bi uradili”, kazala je reporterka N1.

Dnevnik.ba