Miro Gavran: U umjetnosti smo svi u pravu

Mostar – U okviru „Dana hrvatskoga jezika i književnosti“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje književnika Mire Gavrana o temi „O književnosti i kazalištu“.

Književnik je izrazio veliku radost što može progovoriti o svom osobnom iskustvu vezanom za književnost i kazalište.

„U svom radu sam usmjeren na jedno i na drugo. U životu mi je podjednako važna književnost koliko i kazalište pa ovom prilikom želim upoznati studente s onim što je bitno u teatru i u literaturi“, kazao je Gavran.

Miro Gavran je hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade te član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Djela su mu prevedena na 38 svjetskih jezika, a njegove knjige su tiskane u preko 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.

Pisac je studentima prenio znanja i razne anegdote iz svog književnog i kazališnog opusa te progovorio o umjetnosti općenito.

„Svi koji vole i istražuju umjetnost razvijaju svoje vlastito kritičko mišljenje i kreativnost i zbog toga smo u umjetnosti svi u pravu i tu nema pravila“, naglasio je književnik.

Pisac Miro Gavran je jedini živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival, njemu posvećen. Festival djeluje od 2003. godine  u Slovačkoj u Trnavi pod nazivom Gavranfest, od 2013. u Poljskoj u Krakovu, a od 2016.godine u Češkoj u Pragu i na njemu se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima.

Književnik je istaknuo da mu to kao piscu imponira jer na taj način ima priliku upoznati glumce i redatelje koji njegove predstave igraju diljem svijeta.

U ime Filozofskog fakulteta prisutnima se obratio prodekan za nastavu prof. dr. sc. Ivica Musić te iskazao iznimno zadovoljstvo prilikom gostovanja književnika na Sveučilištu.

„Presretni smo što možemo ugostiti ovako cijenjenog gosta koji je našim studentima održao zanimljivo predavanje jer naš fakultet njeguje humanističke vrijednosti, upravo one gdje se čovjek najviše oplemenjuje jer je to naše načelo“, kazao je prodekan Musić.

Iza predavanja prisutni studenti su imali priliku razgovarati sa književnikom i pitati ga sve što ih je zanimalo vezano za književnost i kazalište.

Tanja Kraljević / Katarina Ježina /www.treci.ba

 

AUDIO: MIRO GAVRAN