Mostarski studenti na setu filma Mrtve ribe plivaju na leđima

MOSTAR- Snimanje igranog  filma Mrtve ribe plivaju na leđima redatelja Kristijana Milića koji se na području Mostaru snima po scenariju Josipa Mlakića je događaj koji plijeni pozornost ne samo građana Mostara i Hercegovine nego i čitave BiH ali i šire regije.

Nesvakidašnju mogućnost sudjelovanja na setu za vrijeme snimanja filma imalo je oko 80 studenata Razredne nastave i Predškolskog odgoja s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru kojima filmsku radio i tv kulturu i scensku umjetnost predaje producentica i glumica ovoga filma Maja Lasić.

Studenti su imali jedinstvenu mogućnost vidjeti kako nastaje film, družiti se s redateljem Kristijanom Milićem, direktorom fotografije Mirkom Pivčevićem i čitavom filmskom ekipom. Po prvi put su imali priliku biti na setu i  sami opažati one segmente sedme umjetnosti koji im se tumače na predavanjima što će bez sumnje imati veliki značaj u njihovoj percepciji i odnosu prema sveučilišnim predavanjima i odnosu prema filmskoj umjetnosti. Da se radi o nesvakidašnjem događaju, koji će mostarski studenti čuvati u neizbrisivim sjećanjima,  najbolje svjedoči njihovo zadovoljstvo i fotografiranje na setu s filmskom ekipom, kao i reakcije vodstva visokoškolske ustanove na kojoj se obrazuju.

Dekan PMF-a prof.dr. Mario Vasilj je iskazao zadovoljstvo što su studenti u sklopu kolegija imali priliku vidjeti uživo kako se radi film i zahvalio njihovoj profesorici Maji Lasić, koja je kako je naglasio ovim iskorakom među studentima probudila interes za usvajanje novih znanja.

„Profesorici Lasić sam već rekao da je ovo za svaku pohvalu. Studenti su bili na filmskom setu, upoznali se s redateljem, glumcima i svim organizacijskim poslovima koji su vezani za film, što je izazvalo oduševljenje i zadovoljstvo među svima. Posebno me raduje činjenica da su studenti iskazali veliki interes i postavili jako puno pitanja. Ugodno sam iznenađen ali ujedno i ponosan, jer činjenica je da svi oni koji rade u predškolskom odgoju i procesu nastave moraju kroz organizacijske aktivnosti biti na neki način i redatelji nastavnog procesa. Oni moraju organizirati od početka do kraj nastavni proces i zainteresirati učenike te ih navesti da usvajaju znanja. Stoga su iskustva i znanja stečena u praksi koja se mogu primijeniti u svakodnevnom životu neprocjenjiva“ kazao je dekan Vasilj.

Ovom prilikom je čestitao producentima filma Maji Lasić i Slavenu Knezoviću ali i cijelom krugu ljudi koji su smogli snage i hrabrosti, imajući u vidu koliko su potrebna financijska sredstva, da bi se snimio film,  jer kako je naglasio i u uređenim društvima sve to uraditi nije jednostavno.

„Ovo je je velebno djelo i za Mostar  i za sve žitelje ovog djela Hercegovine, cijele BiH i svih onih koji pozitivno gledaju na okruženje gdje živimo i radimo“, zaključio je dekan Vasilj.

Film, u produkciji kuće Eurofilm iz Zagreba i Oktavijan iz Mostara, snima se od 3. travnja na više lokacija u Mostaru i okolici, a glumačku postavu čine Goran Bogdan, Marinko Prga, Asim Ugljen, Slaven i Mario Knezović, Ornela Vištica, Maja Lasić, Asja Jovanović, Jelena Kordić, Marijana Mikulić,Đorđe Kukuljica, Dragan Despot, Miro Barnjak, Marko Cindrić, Ivo Krešić, Velibor Topić, Mirvad Kurić te brojni drugi.

Zadnja klapa planirana je za 29. travnja, a premijera filma polovinom mjeseca studenoga na svečanom otvaranju desetog izdanja Dana filma Mostar.