Mostaru ne treba reorganizacija, nego izjednačavanje vrijednosti glasa njegovih stanovnika

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Arnautović izjavio je danas da je nedopustivo da ponovo imamo odgođene izbore u Mostaru, “samo iz uskostranačkih interesa dvije vladajuće strukture”.

– Vladajuće elite na lokalnoj razini grada Mostara, koje intenzivno kao dogovaraju nekakvo rješenje, treba kazati javno, nisu odgovorne za provedbu presude Ustavnog suda BiH. To je nadležnost i odgovornost Parlamentarne skupštine BiH kao najvišeg zakonodavnog tijela u BiH – kazao je Arnautović, koji je bio uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi „Izbori: etničko predstavljanje zamijeniti građanskim“.

Prema  njegovim riječima, Parlamentarna skupština BiH mora provesti presudu Ustavnog suda kroz donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, odnosno kroz definiranje novih odredbi u Izbornom zakonu umjesto onih koje je Ustavni sud svojom presudom ukinuo.

No, tvrdi on, vještom zamjenom teza, „vladajuće elite na državnoj razini, prije svega vladajuće stranke SDA i HDZ, su ovo pitanje tobože prepustili odborima svojih političkih stranaka na lokalnoj razini u Mostaru ‘kako god se oni dogovore’“.

– Ovdje se radi o pojavi koju mi politolozi označavamo pojmom ‘pogreška treće vrste’. Dakle, metoda se ispravno koristi, metoda pregovaranja, dogovaranja, ali je problem apsolutno pogrešno definiran. Dakle, problem je sad postavljen u javnosti da se radi o teritorijalnoj reorganizaciji Grada Mostara, stvaranjem dvije ili više općina itd. – kazao je  Arnautović novinarima prije početka sesije, dodajući da to nije problem presude.

Reorganizaciju grada, podsjećamo, gorljivo zagovara SDA kojoj je neprihvatljivo da se presuda provede a da se grad teritorijalno ne reorganizira.

Arnautović, pak, ističe da presuda uopće ne govori o teritorijalnoj organizaciji grada Mostara.

– Presuda Ustavnog suda govori o jednakosti biračkog prava u gradu Mostaru i to je ono što se treba promijeniti. Moja je sugestija da se hitno poduzmu dva koraka, a to je omogućavanje konačno izbornog procesa u Mostaru kako bi dobili novo Gradsko vijeće. To Gradsko vijeće treba učiniti drugi korak, a to je da usvoji novi Statut Grada Mostara, potpuno novi ili izmjene i dopune postojećeg – sugerira Arnautović.

Dodaje da se „tada može govoriti o eventualnoj teritorijalnoj reorganizaciji grada Mostara, uključujući i u toj lokalnoj samoupravi administrativni nivo ispod nivoa grada“.

– Ali to je drugo pitanje, dakle to je potpuno zamjena teza. Ovdje se mora provesti presuda Ustavnog suda i provesti izbori za grad Mostar, Gradsko vijeće, uključujući i rješenja koja će osigurati rotaciju na mjestu gradonačelnika i svakako uključenost u tim pozicijama dogradonačelnika iz onih naroda koji ne budu na mjestu gradonačelnika – smatra Arnautović.

Podsjećajući na činjenicu da je 2016. izborna godina i da se lokalni izbori održavaju u listopadu, Arnautović je kazao da bi bilo logično da su sve izmjene Izbornog zakona izvršene u neizbornoj godini, „jer ovo nisu izbori samo za jedne, nego izbori za sve sudionike i za birače koji trebaju znati pravila igre u neizbornoj godini“.

– Mislim da bi do dana raspisivanja izbora, a  to je početak svibnja, bio optimalan rok da se izvrše izmjene u Izbornom zakonu BiH – zaključio je Arnautović.

Dnevnik.ba