Na 26. Marulićevim danima od 21. do 28. travnja deset predstava

SPLIT, 18. travnja 2016. (Hina) – Na ovogodišnjem Festivalu hrvatske drame “Marulićevi dani”, koji će se od 21. do 28. travnja održavati u splitskome Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK), u amfiteatru Doma mladih, na Sceni 55 te u bivšoj ‘škverskoj’ ambulanti, izvest će se deset predstava koje će biti u konkurenciji za festivalske nagrade.

 Intendant splitskoga HNK Goran Golovko rekao je kako će ovogodišnji festival svima pružiti priliku da “steknu uvid u stanje hrvatskoga kazališta” danas jer se izbornik festivala i kazališni kritičar Igor Ružić nije koncentrirao samo na hrvatski dramski tekst i hrvatsku dramu, nego i na sve pojavnosti u našem kazalištu, koje uključuju rad na dramskim tekstovima i u velikim subvencioniranim institucijama, poput zagrebačkoga HNK, i u malim neovisnim skupinama koje okupljaju eksperimentalne i tragalačke estetike.

“Zajedničko im je to da se svi bave jednim vremenom u kojem zbrajamo svoje mrtve kako bismo mogli nastaviti živjeti”, poručio je Golovko.

Ružić je istaknuo da je ključ za izbor predstava bila kvaliteta, a pokušao je izjednačiti institucionalno i izvaninstitucionalno kazalište. Tu je, smatra Ružić, kvaliteta najvažnija jer su neke stvari koje nastaju u podrumu katkad važnije od onih koje nastaju na velikim scenama.

“To je kriterij širega tipa po kojem se onda gledaju sve predstave koje mogu ući u nešto i neki izbor. Bilo mi je jako drago jer su te predstave bile prijavljene ili su nastale u tom vremenu kada sam ih ja mogao birati. Zanimljivo mi je da ove godine Branko Brezovec ima predstavu po tekstu koji može po propozicijama ući u ‘Marulićeve dane’. Tu je i ‘Kašeta brokava’, hvaljeno djelo Elvisa Bošnjaka koji ima jako zgodan tekst i predstavu. Moram istaknuti i Gavellu te prvu inscenaciju Kovačićeva djela ‘U registraturi’, koja se prvi put radila u kazalištu”, najavio je Ružić koji se prvi put našao na mjestu izbornika tog festivala.

Osim Brezovčeve predstave “Bife Titanik” po tekstu Ive Andrića i u izvedbi Eurokaza, Bošnjakove “Kašete brokava” koju u režiji Nenni Delmestre izvodi ansambl splitskoga HNK i predstave GDK Gavelle “U registraturi” u režiji Darija Harjačeka, u službenoj konkurenciji za festivalske nagrade zagrebački HNK izvest će predstavu Matije Ferlina “Mi smo kraljevi a ne ljudi”, a riječki HNK predstavu Olivera Frljića i Tanje Miletić Oručević “Kompleks Ristić”, nastalu u produkciji HNK Zajc, ljubljanskoga SMG-a, beogradskog Bitef teatra i skopskoga MOT-a.

Zagrebačko kazalište mladih nastupit će s predstavom Dine Pešuta “(Pret)posljednja panda ili statika” u režiji Saše Božića, Teatar &TD s predstavom Zlatka Burića “Kabaret tamne zvijezde”, a u produkciji Četveroruka/Plesni centar Puls bit će izvedena predstava “Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE.” u režiji Martine Petković Liker, dok će Bosansko narodno pozorište iz Zenice izvesti predstavu “Sveto S” u režiji Tanje Miletić-Oručević, a Teatro VERRdi iz Zadra “Igre proljeća i smrti” Vladana Desnice u režiji Juraja Arasa.

Festival će zatvoriti “Leda” Miroslava Krleže, nastala u produkciji kazališta Činoherní klub iz Praga, a bit će izvedena izvan konkurencije.

Golovko je najavio i popratni program u kojemu će ove godine koncertno biti izvedeni dramski tekstovi nagrađeni na natječaju Marin Držić Ministarstva kulture. Prva nagrada pripala je Dini Pešutu za tekst “Veliki hotel Bezdan”, druga Davoru Špišiću za tekst “Na gumama su…”, a treću su podijelili Sanja Porobija (“Zašto da išta mijenjam”) i Una Vizek (“Nema života na Marsu”).

Nagrade će dobitnicima biti uručene prilikom otvaranja festivala, a nagrađene tekstove na koncertnim izvedbama predstavit će studenti glume hrvatskih akademija. U sklopu festivala održat će se i pjesnička manifestacija “Ča, more, judi”.