NAJAVA ZBIVANJA: Predstava Ana Frank u Čapljini

 

U sklopu Mostarskog proljeća 2016. – XVIII. dana Matice hrvatske, u četvrtak, 5. svibnja u 20 sati, u kinodvorani Mogorjelo u Čapljini, bit će izvedena predstava Jakova Sedlara – Ana Frank.
Ovaj program, Mostarsko proljeće realizira u suradnji s Centrom za kulturu i obrazovanje Akademija, Čapljina. Riječ je o predstavi u izvedbi Kazališta Trešnja iz Zagreba, redatelja Jakova Sedlara i dramaturga i scenarista filma – Dominika Sedlara. Igraju – Lucia Stefania Glavich Mandarić i Karla Brbić, a narator je Joško Ševo.
Ulaz je slobodan.
_________________________________________________

Prošle je godine svijet obilježio 70 godina od smrti Ane Frank. Tim povodom, Gradsko kazalište Trešnja pripremilo je predstavu nastalu prema dnevniku jedne od najpoznatijih žrtava holokausta – djevojke Ane Frank, koja je život izgubila u ožujku 1945. godine u koncentracijskom logoru Bergen Belsen u Njemačkoj. Predstava će prikazati zbivanja u skučenom tavanskom prostoru amsterdamske zgrade u kojoj su dvije godine (1942. – 1944.) u skrivanju proveli obitelj Frank i još četiri druge osobe. Preživljavali su uz pomoć nekoliko nežidovskih prijatelja koji su ih opskrbljivali najnužnijim namirnicama. Ni danas se ne može sa sigurnošću reći zbog čije izdaje su svi iz skrovišta završili u koncentracijskim logorima. Iz obitelji Frank jedini preživjeli je otac – Otto Frank, u čije je ruke predan Anin dnevnik u koji je pomno i strpljivo zapisivala svoje misli, strahove i jade. Predstavu prati dokumentarni film Jakova Sedlara čija je zadaća predstavu simultano obogatiti činjenicama o Drugome svjetskom ratu. Jedan od ljudi koji se u filmu pojavljuje je Branko Lustig koji je snimljen u koncentracijskom logoru Bergen Belsen u Njemačkoj, na mjestu gdje je Ana Frank umrla i gdje je on, zajedno s njom, proveo dva i pol mjeseca.

MATICA HRVATSKA MOSTAR