Naselje Zgoni u novom ruhu

Mostar: TO HDZ BiH Zgoni Mostar je prije nekoliko godina pokrenuo inicijativu za revitalizaciju parka u Vukovarskoj ulici. Uz pomoć kolege Marija Vukoje napravili smo idejno rješenje, a potom i idejni projekt koji smo preko povjerenika Mjesne zajednice gosp. Tihomira Alilovića proslijedili prema gradskim institucijama.

S obzirom na činjenicu da je idejni projekt ocijenjen kao jedan od boljih zasluženo se našao u proračunu za 2017.godinu. Radovi na rekonstrukciji parka su krenuli sredinom rujna i kako stvari stoje park će biti dovršen kroz 20 – ak dana,odnosno do kraja studenog.
Ovo je projekt od velikog društvenog značaja za Zgone, za sve stanovnike ovog dijela grada, a posebno kada uzmemo u obzir da Zgoni imaju 8. parkova u regulacijskom planu, a ovo je prvi koji se uređuje.

Revitalizacija parka u Vukovarskoj ulici podrazumjevala je izgradnju pješačke staze, koja je dovršena i postavljena je betonska galanterija sa unutarnje i vanjske strane parka. Postavljeni su novi ivičnjaci, nasuta je nova zemlja na kojoj će se posijati trava, a stabla koja su pokazivala znakove bolesti su uklonjena i biti će zamijenjena novim. Također je u tijeku elektrifikacija gdje će biti postavljena nova rasvjetna tijela duž pješačke staze, a ona koja nisu bila u funkciji će se zamijeniti.

Postaviti će se klupe, a u tijeku je izgradnja otoka za metalne kontejnere koji će se izmjestiti s ulice, natkriti i ograditi, te na taj način zaštiti od kiše i vjetra. U sklopu izgradnje ovog projekta biti će uređeno boćalište koje se nalazi uz sami park.
Za one najmlađe planiran je dječji sadržaj, te će se postaviti dječje igračke (tobogani, klackalice, ljuljačke…). Također je vrijedno spomenuti da je proveden sustav za navodnjavanje zelenih površina i gdje će se koristiti tehnička voda,odnosno iz bušotine što je novina u gradu.

Sve pohvale inicijatorima ove ideje kojom će se napraviti velike uštede, a koristit će za održavanje zelenih površina u centru grada.

Ovo je projekt koji će biti realiziran na višestruko zadovoljstvo lokalne zajednice, prije svega onih najmlađih koji će svoje slobodno vrijeme moći provoditi ispred svojih zgrada, na zadovoljstvo njihovih roditelja, ali i onih malo starijih koji se okupljaju oko boćarskog
igrališta. Nadamo se kako će ova inicijativa biti pozitivna smjernica u podizanju svijesti o očuvanju naših zelenih površina.
Ovo je samo jedna u nizu inicijativa koje smo pokrenuli, te već za sljedeću godinu imamo i neke nove ideje i prijedloge projekata za koje se nadamo kako će ugledati svijetlo dana.

Koristim priliku da se prije svega zahvalim stanarima što su dali svoj doprinos i podržali ovaj projekt, dali neke svoje prijedloge. Također se zahvaljujemo izvođaču radova koji je pokazao maksimalno razumijevanje i strpljenje, te naravno našoj mladeži koja je dala svoj doprinos ovom projektu, kazao je Boris Bošnjak predsjednik TO HDZ BiH Zgoni.