NATO ostaje otvoren za pridruživanje država zapadnog Balkana

NATO ostaje otvoren zemljama koje žele postati članice a ta politika otvorenih vrata odnosi se i na sve države zapadnog Balkana pod uvjetom provedbe nužnih reformi, izjavio je šef političkog odjela američke misije pri NATO-u Tamir Waser, kako ga u četvrtak citira sarajevsko “Oslobođenje”.

Waser koji se nalazi u višednevnom posjetu BiH kazao je kako će dokaz tome biti činjenica da će Crna Gora u svojstvu promatrača prvi puta sudjelovati na summitu NATO-a što će se u srpnju održati u Varšavi gdje se očekuje formalni poziv toj državi da u prosincu postane punopravnom članicom Alijanse.

“Sudjelovanje Crne Gore bit će jak signal da su vrata NATO-a i dalje otvorena”, kazao je američki diplomat koji se u Sarajevu sastao s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima, prensi Hina.

Iako su neki od njih poput predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića ranije tvrdili kako će BiH na varšavskom summitu dobiti “zeleno svjetlo” za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), Waser je bio krajnje suzdržan u komentiranju takve mogućnosti.

Kazao je kako u NATO-u i dalje očekuju da prije aktiviranja MAP-a BiH ispuni osnovnu zadaću odnosno provede uknjižbu nepokretne vojne imovine na Ministarstvo obrane.

Predsjedništvo BiH uz to bi moralo usvojiti dokument pod nazivom “pregled obrane” u kojemu će se definirati budući broj i sastav oružanih snaga kao i mjere koje je potrebno poduzeti radi njihova moderniziranja.

“Želimo ojačati odnos između BiH i NATO-a još više i znam iz razgovora s mnogim saveznicama da i one to žele, no to nije dar. Pred BiH je puno posla”, kazao je Waser koji dobro poznaje prilike u BiH jer je ranije u toj zemlji bio zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Unutar BiH problem s uknjižbom vojne imovine predstavlja stajalište Republike Srpske čija vlada traži da ona bude vlasnik nepokretne vojne imovine a da je onda “iznajmljuje” državi za vojne potrebe.

Vlasti RS također imaju neprijateljski odnos prema NATO-u i traže da se prije odluke o eventualnom članstvu o tome provedu referendumi na entitetskoj razini.

Waserov je komentar kako u RS-u očito postoje pogrešne percepcije o NATO-u. Poručio je kako je interes svih građana BiH sigurnija budućnost te kako NATO tome može doprinijeti.

Dnevnik.ba

tamir-wasser_0